Intesa Sanpaolo in Unicredit bi slabe terjatve prenesli na poseben sklad

Osrednji italijanski bančni skupini, Intesa Sanpaolo in Unicredit, sta z ameriškim vlagateljem KKR začeli predhodne pogovore o vzpostavitvi sklada, na katerega bi prenesli del slabih posojil, pravijo neuradni viri blizu pogovorov. Banki bi na ta način lahko očistili svoje bilance in lažje prestali skrbni pregled Evropske centralne banke (ECB).

Drugi neimenovani vir je medtem pojasnil, da bi se na sklad preneslo predvsem t.i. prestrukturirana posojila, ki so že bila predmet pogajanj. Konec septembra je imela Intesa takšnih posojil za 2,5 milijarde evrov, Unicredit pa za 8,5 milijarde evrov.

 

ECB je namreč novembra začela skrben pregled 124 bank v EU.

La Repubblica poroča, da bi KKR vložil kapital v sklad, banki pa bi imeli v njem manjšinska deleža, ki bi jima omogočila odstranitev posojil iz konsolidiranih bilanc. KKR bi na ta način, ko bi prišlo do okrevanja italijanskega gospodarstva, unovčil dobiček. Ta teden je bilo sicer neuradno slišati že tudi, da Intesa zaradi slabih posojil pripravlja načrt za vzpostavitev interne slabe banke. Unicredit pa je medtem uradno napovedala prodajo svežnja slabih posojil zasebnemu skladu. Ta banka je tak posel sklenila že decembra.

Obseg posojil, za katere je težko verjetno, da bodo kdaj poplačana, je v Italiji dosegel že 150 milijard evrov, krepil pa naj bi se vse do leta 2016. Italija pri sanaciji bank zaostaja za Španijo in Irsko, opozarjajo analitiki, slaba posojila pa zdaj banke močno stiskajo za vrat.Cilj stresnih testov je ugotoviti, kako odporne so banke na morebitne prihodnje krize, rezultati pregleda pa bodo objavljeni oktobra. Novembra bo nato ECB prevzela vlogo enotnega nadzornika bank v evrskem območju, ki ga predvideva prvi steber bančne unije. Članica bančne skupine Intesa Sanpaolo je tudi Banka Koper, v Sloveniji pa posluje tudi Unicredit.