Danes dan D glede prodaje Mercatorja

Prodajalci 53 odstotkov Mercatorja imajo danes do 14. ure čas, da odločijo o najnovejšem podaljšanju roka za dogovor z bankami upnicami o prestrukturiranju dolga največjega slovenskega trgovca. Agrokor je v ponedeljek konzorciju prodajalcev poslal izjavo, v kateri rok podaljšuje do konce februarja. V Pivovarni Laško so se s tem že strinjali.

Odločiti se morajo tako še drugi člani prodajnega konzorcija. Pogodbo z Agrokorjem so 14. junija lani poleg Pivovarne Laško in Pivovarne Union ter Radenske iz skupine Laško podpisali še NLB, NKBM, Gorenjska banka, Prvi faktor - Faktoring, Banka Koper, Hypo Alpe-Adria Bank, NFD, Banka Celje in NFD holding.

Banke upnice bi morale sprva do konca petka sporočiti, na kakšno prestrukturiranje posojil Mercatorju bi pristale. A dogovor ni bil sprejet, zato je Agrokor rok najprej podaljšal do torka. Ker dogovora spet ni bilo, predlaga podaljšanje do konca meseca. Dogovor je eden izmed pogojev za izpolnitev pogodbe o prodaji in nakupu 53-odstotnega lastniškega deleža največjega slovenskega trgovca. Če dogovora ne bo, se lahko Agrokor glede na sklenjeno pogodbo iz posla umakne brez plačila odškodnine.

O prestrukturiranju se lahko banke pogajajo najpozneje do 31. marca, ki je končni datum za prenos delnic, do takrat pa velja tudi dogovor Mercatorja z bankami o moratoriju na njegove obveznosti. Uradnih informacij o poteku pogajanj ni, v javnost občasno pricurlja le kakšna neuradna informacija. Tako naj bi Agrokor v začetku januarja znižal ponujeno ceno za vsako Mercatorjevo delnico z junija dogovorjenih 120 evrov na le še 80 evrov, za to pa bil pripravljen prispevati k dokapitalizaciji.

O višini dokapitalizacije se v medijih pojavljajo različne informacije, gibala pa naj bi se med 150 in 225 milijoni evrov. Vsekakor pa bi bil tak razplet bolj kot za prodajalce ugoden za banke, ki jim Mercator dolguje nekaj manj kot milijardo evrov.