Uradno: Agrokor zahteval več časa zaradi dolgov

Hrvaški Agrokor je zahteval podaljšanje roka za dogovor o prestrukturiranju Mercatorjevega dolga. Kot je danes prek spletnih strani Ljubljanske borze objavila Pivovarna Laško, je Agrokor rok za izpolnitev tega pogoja za nakup 53-odstotnega deleža Mercatorja podaljšal do 4. februarja do 14. ure. Pogajanja se nadaljujejo, navajajo v pivovarni.

Kot v sporočilu pojasnjujejo v Pivovarni Laško, je eden izmed pogojev za izpolnitev pogodbe o prodaji in nakupu 53-odstotnega lastniškega deleža največjega slovenskega trgovca prestrukturiranje njegovega dolga. Pogodbo je konzorcij prodajalcev Mercatorja, v katerem so Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska, NLB, Nova KBM, Gorenjska banka, Prvi faktor - Faktoring, Banka Koper, Hypo Alpe-Adria Bank, NFD, Banka Celje in NFD holding, s hrvaškim Agrokorjem podpisal 14. junija lani.

Pogoj bi moral biti izpolnjen do konca petka. V petek zvečer, tik pred iztekom roka, pa je Agrokor z izjavo konzorciju podaljšal rok za izpolnitev pogoja in s tem veljavnost pogodbe.

Banke upnice bi morale do petka sporočiti, na kakšno prestrukturiranje posojil Mercatorju bi pristale. A dogovor ni bil sprejet. Če dogovora ne bo, bi se Agrokor lahko glede na sklenjeno pogodbo iz posla umaknil brez plačila odškodnine.

Ni še jasno, ali bo Agrokor zares kupil Mercator

O prestrukturiranju se upnice sicer lahko pogajajo najpozneje do 31. marca, ki je končni datum za prenos delnic, do takrat pa velja tudi dogovor Mercatorja z bankami upnicami o moratoriju na njegove obveznosti.

Agrokor se omenjenemu pogoju lahko odpove kadar koli do zaključka pogodbe, podpisniki pogodbe pa se lahko tudi dogovorijo za formalno podaljšanje roka za refinanciranje. S tem bi Agrokor zavezali, da v določenem obdobju ne bo odstopil od posla.

Čeprav je hrvaški koncern pogodbo s konzorcijem podpisal že pred več kot sedmimi meseci, še vedno ni jasno, ali bo največjega slovenskega trgovca tudi kupil. Uradnih informacij o poteku pogajanj v zadnjih tednih ni bilo, v javnost je občasno pricurljala le kakšna neuradna informacija, ki je niso želeli komentirati niti prodajalci niti kupec. Tako naj bi Agrokor v začetku januarja znižal ponujeno ceno za vsako Mercatorjevo delnico z junija dogovorjenih 120 evrov na le še 80 evrov, za to pa bil pripravljen prispevati k dokapitalizaciji.

Deli novico: