INFEKTOLOG TOMAŽIČ: "Zakaj nas skrbi? Predvsem zato, ker je zaskrbljenost nad različico izrazila Svetovna zdravstvena organizacija"

Slovenija

Različica omikron je po prvih podatkih bolj nalezljiva kot doslej odkrite različice koronavirusa, je za STA povedala infektologinja Bojana Beović. Okuženi s to različico so doslej zbolevali za blažjim potekom bolezni. Ni pa še jasno, ali je za blažji potek odločilna starost in ali je k blažjemu poteku prispevalo cepljenje oziroma prebolela okužba.

Beovićeva je ocenila, da je omejitev potovanj iz območij, kjer je prisotna nova različica virusa, smiseln ukrep, vsaj dokler ni znanih več informacij o značilnostih omikrona. "Izkušnje kažejo, da je na ta način nemogoče preprečiti vnose novih različic, lahko pa jih nekoliko upočasnimo," je dejala. V vmesnem času pa se lahko, kot je dodala, primerno organiziramo in po potrebni sprejmemo dodatne ukrepe, če se bo izkazalo, da so ti potrebni.

Po nekaterih namigih virologov bi moralo cepljenje proti različici zaščititi vsaj delno, a je na analize treba še počakati, je pojasnila Beovićeva. Po njenih besedah so si strokovnjaki po svetu v večini enotni, da je ob pojavu nove različice pomembno tako osnovno cepljenje kot cepljenje s poživitvenimi odmerki cepiva proti covidu-19. "Ne samo pri tistih, pri katerih pričakujemo težji potek bolezni, ampak pri vsej populaciji, ker bomo na ta način zmanjšali število obolelih in vsaj delno zamejili širjenje nove različice," je poudarila. Opomnila je, da metode, s katero bi povsem ustavili epidemijo, ni, da pa lahko s cepljenjem bistveno zmanjšamo pritisk na bolnišnice, omogočimo ustrezno zdravljenje vseh bolnikov in živimo "kolikor toliko normalno".

V Sloveniji po zadnji napovedi Matjaža Leskovarja z Instituta Jožef Stefan epidemija covida-19 še naprej upada, kar se kaže tudi v dnevno potrjenih okužbah.

Po oceni Beovićeve je za to zaslužno spoštovanje epidemioloških ukrepov, predvsem pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), prav tako so prepovedana večja zbiranja. "Težko bi rekla, da je prekuževanje že doseglo stopnjo, da bi samo od sebe ustavljalo epidemični val," je menila. Po njenih besedah to pomeni, da je treba vztrajati z obstoječimi ukrepi. Slednji so razmeroma blagi v primerjavi z ukrepi lansko leto, je še izpostavila.

Po besedah Tomažiča majhna možnost, da bi bila cepiva proti omikronu neučinkovita

Če je nova različica koronavirusa omikron tako nalezljiva kot delta, njenega širjenja ne bomo mogli preprečiti, je v izjavi pojasnil infektolog Janez Tomažič. Pozval je k spoštovanju osnovnih ukrepov za preprečitev širjenja koronavirusa in k cepljenju. Možnost, da bi bila zdajšnja cepiva proti omikronu neučinkovita, je po njegovih besedah majhna.

Vse nove različice virusa so nekoliko slabše občutljive na cepiva, je pojasnil Tomažič, infektolog ljubljanske infekcijske klinike. Ob tem je tiste, ki se z virusom še niso srečali in so t. i. imunsko naivni, pozval k cepljenju. Tiste, ki so polno cepljeni, pa k cepljenju s poživitvenim odmerkom cepiva. "Zanesljivo je, da si bolj zaščiten, če imaš več protiteles, in to je v tem trenutku vse, kar lahko naredimo," je poudaril.

Tomažič je izrazil svojo zaskrbljenost glede različice omikron. "Zakaj nas skrbi? Predvsem zato, ker je zaskrbljenost nad različico izrazila Svetovna zdravstvena organizacija," je dejal. Ob tem je izpostavil, da je pri novi različici omikron že znano število mutacij, ni pa še jasno, kakšne so posledice teh mutacij.

Prvi odgovori glede različice omikron bodo po njegovi oceni na voljo v 14 dneh. Vsi vodilni laboratoriji že analizirajo virus na celični kulturi, ki ji bodo po besedah Tomažiča dodajali "serum cepljenih in serum prebolevnikov". Na ta način bodo ugotovili, kako se virus obnaša v obeh okoliščinah.

Tomažič pojasnjuje, da za zdaj ostaja več neznank. Med njimi tudi, če je različica omikron bolj nalezljiva od različice delta. Prav tako ni jasno, če se nova različica že širi po populacijah držav, saj doslej potrjene primere okužb povezujejo z vnosi iz Južne Afrike. Po prvih znanih podatkih okuženi z različico omikron sicer ne zbolijo kritično, temveč bolj zmerno, je pojasnil.

Opomnil je, da je različica alfa "svet kolonizirala" v 10 tednih, različica delta pa v petih tednih. "Upam, da omikron tega ne bo naredil še hitreje," je dejal Tomažič. Na vprašanje, kakšen vpliv bo nova različica imela na prihajajoče praznike, je odgovoril, da bomo za božično-novoletne praznike "morali ostati ob jelkah ob domačem ognjišču".

Populacijsko imunost predstavlja seštevek cepljenih in prebolelih, je izpostavil Tomažič. "Ta populacijska imunost se je sedaj v veliki meri povečala, lahko pa bi bila še bistveno boljša, če bi se cepilo še več ljudi," je pojasnil in dodal, da cepljenje predstavlja neprimerno varnejši način pridobivanja imunosti kot okužba.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  30 .11. 2021 ob  14: 59
@vseved In se vec miljard izmisljenemu covidu in izpeljankam.
vseved |  30 .11. 2021 ob  08: 09
Milijarda verjame v 2000 let staro izmišljotino rimokatoliške cerkve o Jezusu.
Ben |  30 .11. 2021 ob  07: 53
Ko bo iz Južne afrike prišel domov prvi Slovenec, slučajno je bil brez vednosti šefa in vseh ostalih na safariju, bo o novem virusu več znanega. Dotični je bil tam na strokovnem izobraževanju.
Obala1 |  29 .11. 2021 ob  19: 56
-3
Par dni Nazaj je pisalo ( tudi na Regionalu ), da je en zdravnik v Italiji HPV virus zdravil z sexom ( brez kondoma, da bi protitelesa prišla k zenski ) …zdaj zadeva, tudi on je bil stroka ( solan zdravnik raziskovalec :-) ) eni stroki verjamete eni pa ne jQuery112308618426283571711_1638211917854? Dejte se vsi malo skulirat In normalno zivet, a ne vidite kaj nam vse delajo ???
Martin Kacur |  29 .11. 2021 ob  19: 41
www.lyke.si/p/4470108-magnetna-zapestnica?


Mi cepljeni tega ne rabimo. Jaz dam srafciger kar na roku. Super stranski ucinek.
Bella |  29 .11. 2021 ob  19: 38
Se eden cirkusant! Bi bilo bolje, da dela pri Moiri Orfei!
Mi poslusamo tiste strokovnjake, ki ste jih postavili na hladno in jih tretirate kot najvecje telebane.
manemebasat |  29 .11. 2021 ob  19: 19
KRIMINALCI
manemebasat |  29 .11. 2021 ob  16: 54
Na sreco se vedno vec ljudi po svetu zaveda tega natega/genocida in se ne pustijo vec cepit. Ti, prekleta krava kriminalska ne bos usla pravici! Ti in vsa ostala horda politikov, zdravnikov in novinarjev!