IMAŠ TUDI TI TEŽAVO S HREPENENJEM PO HRANI? Premagaj 'sovražnika' vitke postave

Trendi

Hrepenenje po hrani je najhujši sovražnik tistega, ki je na dieti oziroma želi izgubiti kakšen kilogram odvečne telesne maščobe. Gre za intenzivne ali neobvladljive želje po določeni hrani, ki so močnejše od običajne lakote. Vrste hrane, po kateri ljudje hrepenijo, so zelo različne, vendar je to pogosto predelana in nezdrava hrana, ki vsebuje veliko sladkorja. Hrepenenje po hrani je eden največjih razlogov, zakaj imajo ljudje težave s hujšanjem in ohranjanjem teže. Pa se je temu moč upreti? Zagotovo. Kako vam lahko uspe, preverite v spodnjem članku.

Ura je 16.00, vi ste pojedli kosilo, a ste zopet lačni in hrepenite po sladkem prigrizku. Kava ne zadostuje, tudi kos torte s praznovanja sodelavčevega rojstnega dne ni opravil svoje naloge. Spogledujete se z bomboni M&M's v avtomatu. Na koncu si le privoščite košček čokolade ali dva z bližnje mize in nenadoma ste polni energije in pripravljeni na nove podvige dneva. A za koliko časa? Ste pomislili, da za vaše napade lakote obstaja rešitev, ki vam pomaga ostati popolnoma potešeno od kosila do večerje?

Ko dan začnete s pravilno prehrano, ne boste hrepeneli po sladkorju, pravijo nutricionisti, ki priporočajo, da vedno pojeste zajtrk, ki po možnosti vključuje kos sadja in organski jogurt. Najpomembnejši obrok je kosilo, pri katerem je od tega, kaj imate na krožniku odvisno, kako bo potekalo vaše popoldne. Kosilo, ki združuje vlaknine in beljakovine, vas bo nasitilo in osrečilo za vse popoldne. Za kosilo si privoščite zeleno mešano solato z brokolijem in izbranimi beljakovinami (losos, piščanec ali tofu), ki bodo okrepile vaše popoldanske možgane in moč volje. Če dodate rezino ali dve avokada, boste morda dlje ostali siti, saj maščobe upočasnjujejo prebavo.

Strokovnjaki pojasnjujejo, da ko vaš krvni sladkor čez dan narašča in pada, kar se dogaja 90 odstotkom ljudem, se v vaših možganih sproži center za želje in vam zabiča, da morate nujno pojesti piškotek ali krompirček (ali oboje), takoj zdaj.

Ko želite shujšati, morate najprej poiskati vir odvečnih kilogramov. Morda živite razmeroma zdrav način življenja, vendar se številke na tehtnici nenehno povečujejo. Razlog? Slaba navada, ki spodkopava vsa vaša prizadevanja: prigrizki. Prehranjevanje med obroki je zagotovo ena od slabih navad, ki škodujejo vaši postavi. Če včasih kaj prigriznete, je to večinoma zato, ker ste lačni. Čez dan se lahko pojavi nekaj želja, ki nas sili k hrani. Kot verjetno že veste, je pri hujšanju pomembno poznati raven sladkorja v krvi in nadzorovati, kaj in kako jeste. Paziti morate, da ne zaužijete več kalorij, kot jih porabite.

Rešitev je naslednja: stabilizirajte krvni sladkor. To bo odpravilo željo po hrani, uravnovesilo telo in zmanjšalo lakoto. Zelo pogosta posledica teh koristi je hujšanje, ne da bi se trudili. Jasno je, da vaš sovražnik pri hujšanju ni lakota, temveč raven sladkorja v krvi, ki vam povzroča željo po hrani.

Obstaja nekaj nasvetov, kako se izogniti želji, ki jo sproži raven sladkorja v krvi. Po mnenju strokovnjaka je prvi nasvet ta, da se igrate s časom. Če ste se na primer 20 minut upirali želji po mafinu in ga ne želite več jesti, to pomeni, da je šlo za glukozni kolaps. Pravzaprav niste lačni. Kot pri vsaki drugi odvisnosti bo želja po sladkorju minila po približno desetih minutah. Poleg tega se izogibajte uživanju sladkorja na prazen želodec. Zakaj? Sladkor zahteva sladkor, zato bo vaš dan odvisen od vaših želja.

V boju proti hrepenenju se lahko izogibate tudi nakupu želenih stvari. Če veste, da se ob treh popoldne ne morete upreti svoji najljubši znamki piškotov, pustite škatlo na polici v supermarketu. Vendar lahko najdete druge možnosti. Obstaja veliko načinov, kako potešiti lakoto, ne da bi to vplivalo na vašo postavo. Ne pozabite, da se morate tudi dovolj in utrezno gibati oziroma trenirati. Spodbujanje metabolizma vam bo pomagalo porabiti nove zaužite kalorije. Poleg tega poskrbite za kakovosten in dovolj dolg spanec ter aktivnosti za premagovanje dolgčasa. Obenem ne preskakujte obrokov in ne stradajte oziroma poskrbite, da zaužijete dovolj hrane, piše The Sun.

Nenazadnje med obroki pijte veliko vode. Dehidracija posnema lakoto in če se vam zdi, da potrebujete prigrizek, ste morda le žejni. In ne žvečite žvečilnega gumija. V nasprotju s splošnim prepričanjem žvečilni gumi brez sladkorja dejansko povečuje lakoto, saj povzroči, da vaše telo proizvaja inzulin, kar vas spodbuja k uživanju ogljikovih hidratov in želji po sladkorju.

In če vas kljub upoštevanju teh smernic želja po sladkorju še vedno preplavi, je pomembno, da se ji prepustite na pravi način. Namesto da zgrabite vrečko slanih prestic - preprostih ogljikovih hidratov, za katere strokovnjaki pravijo, da vas bodo "pripravili na neuspeh", saj se po njihovem zaužitju še vedno ne boste počutili siti - raje posezite po kombinaciji vlaknin in beljakovin, kot je jabolko z mandljevim maslom ali humus s krekerji z veliko vlakninami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija