HTC z izgubo prvič po vstopu na borzo

Tehnologija

Tajvanski proizvajalec pametnih telefonov HTC je med julijem in septembrom ustvaril 2,97 milijarde tajvanskih dolarjev čiste izgube (101 milijonov dolarjev), potem ko je v enakem lanskem obdobju beležil 3,9 milijarde tajvanskih dolarjev dobička (133 milijonov dolarjev), so danes sporočili iz družbe. Gre za prvo izgubo po vstopu na borzo leta 2002.

Prihodki od prodaje so v tretjem četrtletju na letni ravni upadli za 33 odstotkov na 47,05 milijarde tajvanskih dolarjev (1,6 milijarde dolarjev), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Družba išče načine, kako se čim bolj učinkovito spopasti s hudo konkurenco na trgu pametnih mobilnih telefonov. Uspeh si obetajo z novim modelom HTC One.

V drugem četrtletju so ustvarili 1,25 milijarde tajvanskih dolarjev čistega dobička (42,6 milijona dolarjev), kar je 83 odstotkov manj kot pred letom dni.

HTC je imel po podatkih analitske družbe IDC na svetovnem trgu pametnih mobilnih telefonov lani 4,6-odstotni delež, leto prej pa 8,8-odstotnega. Južnokorejski Samsung je imel lani 30,3-odstotni delež, ameriški Apple pa 19,1-odstotnega.