Blackberry bo prodan za 4,7 milijarde dolarjev

Konzorcij kupcev na čelu z družbo FairFax Financial je podpisal namero o nakupu kanadskega proizvajalca mobilnih telefonov Blackberry. Posel je ocenjen na 4,7 milijarde dolarjev oz. devet dolarjev na delnico, po prevzemu pa bo podjetje, ki velja za pionirja pametnih telefonov, umaknjeno z borze.

Nekdaj uspešno podjetje se namreč že več let bori z rdečimi številkami - preteklo poslovno leto je končalo globoko v rdečih številkah, minuli konec tedna pa so napovedali ukinitev približno 40 odstotkov oz. 4500 delovnih mest.

Blackberry je pismo o nameri podpisal z družbo Fairfax Financial Holdings, ki je že lastnica približno 10 odstotkov kanadske družbe.

Prvi mož Fairfaxa, kanadski milijonar indijskega porekla Prem Watta, ki ga nekateri primerjajo z legendarnim ameriškim vlagateljem Warrenom Buffettom, je ob tem zapisal, da bo nakup odprl "razburljivo zasebno poglavje za Blackberry, njegove stranke, operaterje in zaposlene".

"Delničarjem lahko ponudimo takojšen izkupiček, mi pa bomo nadaljevali z izvajanjem dolgoročne strategije s poudarkom na odličnih in varnih poslovnih rešitvah za stranke podjetja Blackberry po vsem svetu," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zapisal Watta.

Nadzorni svet kanadskega podjetja je že potrdil prodajo, mnenje pa morajo podati še regulativni organi. Fairfax mora skrbni pregled opraviti do 4. novembra.

Blackberry je v obdobju razcveta, ko so bili njihovi pametni mobilniki še posebej priljubljeni med poslovneži, dosegalo skoraj polovico ameriškega trga, danes pa se ob prevladi pametnih mobilnikov ameriškega Appla in južnokorejskega Samsunga zgolj bori za obstanek na trgu.

Sredi avgusta je podjetje javno najavilo, da je imenovalo poseben odbor, ki naj bi preučil "strateške alternative", med drugim tudi možnost prodaje podjetja.