HRVAŠKI LASTNIK PRODAJA METROPOLOVE HOTELE? Kupca naj bi iskal v Sloveniji

Piran

Hrvaški poslovnež in eden najbogatejših Hrvatov Darko Ostoja naj bi po poročanju Dela prodajal štiri portoroške hotele iz resorta Metropol. Te so mu leta 2014 prodali Hoteli Bernardin, ki sodijo pod okrilje Save. Po podatkih časnika hrvaški lastnik kupca išče v Sloveniji, interes naj bi izkazala Skupina Prva. V Prvi komentarjev sicer ne dajejo.

Po informacijah Dela je Skupino Prva januarja obiskal posrednik in preverjal, ali bi jih zanimal nakup portoroškega resorta Metropol, ki vključuje štiri hotele. V Prvi naj bi, tako časnik, prodajalci pisno potrdili, da jih posel zanima.

Štirje portoroški hoteli iz resorta Metropol so bili Darku Ostoji prodani za 24,5 milijona evrov. Zdaj bi za resort prodajalci radi iztržil veliko več, navaja Delo.

Ostoja je imel ob nakupu Metropola v lasti 21 hotelov in avtokamp, večino v Opatiji in njeni okolici, ter dva hotela z več kot 600 sobami v Cavtatu. Medtem je vse hotele v Opatiji prodal nemški družbi v lasti družine Lürssen, ene najbogatejših družin v Nemčiji, od obljub o vlaganjih v portoroško srebrnino pa ni uresničil ničesar, izpostavlja časnik.

Štirje hoteli resorta Metropol so v hrvaških rokah doživeli precej žalostno usodo, zaprti so bili celo v najvišji turistični sezoni.

Na ta primer neuspešne prodaje tujcem sicer pred napovedano prodajo Yorkovega 43-odstotnega deleža v Savi družbi Prestige Tourism, za katero stoji madžarski kapital, opozarjajo tudi zaposleni v turizmu. Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad), ki skupaj obvladujeta 47-odstotni delež v Savi, imata do konca meseca čas za odločitev o uveljavljanju predkupne pravice za Yorkov delež, vrstijo pa se pozivi k uresničevanju predkupne pravice. To pričakujejo tudi na gospodarskem ministrstvu.

Tako madžarski kupci kot državna lastnika bodo sicer morali ob nakupu koncentracijo priglasiti varuhu konkurence. Kot je v minulih dneh pisalo Delo, pa soglasje pri državnih lastnikih ne bi bilo samoumevno. Po informacijah časnika bi država zadrege s koncentracijo lahko rešila z zavezami o poznejši odprodaji dela Savinih naložb ali oddaji v upravljanje tretjim osebam.

Manj težav bi bilo, če bi šel v nakup le Kad. V javnosti se po navedbah Dela omenja, da bi pri nakupu skupaj s Kadom lahko sodelovala Modra zavarovalnica pod vodstvom Boruta Jamnika, ki je po neuradnih informacijah pred mesecem dni SDH poslala ponudbo za odkup njegovega 18,7-odstotnega deleža v Savi in predkupne pravice, a jim je SDH pod vodstvom Janeza Žlaka menda poslal negativen odgovor. V Modri zavarovalnici pravijo, da jih naložbe v hotelske nepremičnine zanimajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Andrej_pepi |  12 .02. 2022 ob  03: 09
Hrvati so zavozli hotel, osramotili obalni turizem. Stalni gosti so vsi odšli drugam, 5 let so grdo zavajali goste in zaničevali personal (tudi ta je bil pogosto "uvožen", nekvalificiran. Nekateri niti angleskega jezika niso znali, kaj šele italiansko ali nemško! Naj že prodajo in zaprejo to sramoto
Obala1 |  11 .02. 2022 ob  13: 49
16
Liburnija Nikoli ni bila In ne bo strokovna za neki elitni turizem …od samega začetka je bilo jasno, da se hoteli prodajajo samo zaradi podkupnine ( Narat, Krasevec, Laznik ter Staničić )…no lepo bi bilo videt te akterje rasprodaje slovenskega turizma v zaporu …Liburniji je pa uspelo unicit v par sezon tisto ker se je gradilo desetletja …pokazali so se, da so kot ostali hrvaski lastniki v rangu katastrofe
Istriano |  11 .02. 2022 ob  12: 15
13
Hrvati gredo vedno po istem sistemu. Začelo se je, ko so kupili ELAN in so nam ga potem nekaj let pozneje precej dražje prodali.
 |  11 .02. 2022 ob  12: 04
17
ej, apropo..
ali kdo od novinarjev sploh ve kaj je z znamenito turkovo vilo ki je bila zgrajena na črno?
čudno preveč nenavadno, da nihče od novinarjev ne gre malo pogledat kwa dogaja
a menda naj bi jo moral porušit...aja seveda to je pombni slovenski direktor brat ex prežidenta
ja sej takim se ne bo rušilo ampak spremenilo zakon a, ne?!
a še kakšna svinjarija ne bi malo pogledali simeunoviča on njegovo barako ---
strašno kaj se dogaja na obali
enemu bodo pa nadstrešek porušli pa stroške tza rušenje mu nabili
država dvojnih meril
aaaa kje pa ste preiskovalni novinarji
kje ste zdaj pred volitvami kje ste da opozorite kakšni so levi in desni
kje ste novinarji da se zapeljete do vile gospoda turka
 |  11 .02. 2022 ob  11: 54
14
a nismo eni štroncoti
prodamo za drobiž nato jih zdemolirajo in uničijo vse ..nepremičnine propadajo se ne vzdržujejo in nato...... parabim parbum
hotele v razsulu prodajo nazaj za nekajkratnik zneska odštetega za nakup
pa kje a kdo vpraša koga izmed teh ki so prodali...
aja bodo rekli znano floskulo..takrat so bili natrgu drugačni pogoji ja ja