HRVAŠKA ZA IZHODE UVAJA E-PREPUSTNICE, SRBIJA ŠPORTNE DVORANE SPREMINJA V BOLNIŠNICE: Zaradi zlorab nujna digitalizacija

Svet

Na Hrvaškem bodo uvedli elektronske prepustnice, saj so ugotovili, da državljani zlorabljajo papirnata dovoljenja za gibanje zunaj stalnega ali začasnega bivališča, ki so jih zaradi epidemije novega koronavirusa uvedli minuli teden. Pričakujejo, da bodo z e-prepustnicami vzpostavili boljši nadzor pri izdajanju teh dovoljenj. Srbska vojska pa je danes v beograjsko športno dvorano Halo sportova, začela prinašati bolniške postelje, v naslednjih dneh pa bo to nadaljevala tudi v Pionirju in Areni.

"S tem bomo dobili še tri improvizirane bolnišnice za bolnike, ki so okuženi s koronavirusom. Položaj je resen," je za TV Pink dejal namestnik beograjskega župana Goran Vesić in dodal, da bo v treh dvoranah mesta za 2500 bolnikov, 1500 v Areni, 1000 pa v preostalih dveh.

Hrvaški minister za upravo Ivan Malenica je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu potrdil, da so se pojavljale zlorabe pri izdajanju dovolilnic za nekatere izjeme pri prepovedi odhoda s stalnega ali začasnega bivališča. Prepoved so sprejeli v okviru ukrepov za upočasnitev širjenja novega koronavirusa.

Posebne dovolilnice so lahko dobili zdravstveni delavci, zaposleni v komunalnih, prometnih in infrastrukturnih podjetjih, delavci, ki potujejo na delo v drugo mesto, ter novinarji. Med izjemami so tudi državljani, ki morajo oditi od doma, ker skrbijo za svojce.

Hrvaški minister za upravo je danes napovedal, da bodo od ponedeljka izdajali samo še e-prepustnice in da bodo v tem času opravili tudi revizijo že izdanih prepustnic.

Pričakuje, da bodo z novo storitvijo pospešili celoten postopek izdajanja dovolilnic ter poenotili sistem in nadzor nad izdajanjem dovolilnic, ki bo potekalo preko spletne aplikacije e-državljan. Meni, da bodo tako pomagali tudi pri odkrivanju oseb, ki kršijo ukrep samoizolacije.

Pozval je državljane in podjetja, naj bodo odgovorni pri zahtevah za izdajo prepustnic. Odobrene prepustnice, ki bodo imele kodo QR, bodo pošiljali po elektronski pošti. Prepustnice bodo zgolj v digitalni obliki in jih ne bo treba natisniti.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija