Hotela Alp in Kanin v Bovcu zaprla vrata

Po hotelu Alp, ki ga je imela družba Kontinuum v najemu od letošnje pomladi in je po poteku najemne pogodbe konec septembra zaprl vrata, se je konec tega tedna zaprl še hotel Kanin. V Hitu, ki je lastnik hotela Kanin in centra dobrega počutja, razmišljajo, da bo v prihodnje mogoče unovčiti to premoženje z oddajo v najem ali prodajo.

"Odprtje hotela Kanin smo po poletni sezoni podaljšali v oktober prav zaradi obsega rezervacij, ki je še zagotavljalo ekonomiko poslovanja. Tudi zato je hotel še sprejel skupino gostov, ki je v Bovec prišla minuli konec tedna, po tem datumu pa so bile napovedi rezervacij skromnejše," je za STA povedala Lavra Peršolja iz kabineta predsednika uprave Hita.

Vzrok nesreča na kabinski žičnici

Z nesrečo na kabinski žičnici, ki povsem onemogoča obratovanje smučišča Kanin in prinaša v celoti izpad zimske sezone, pa so napovedi in ocene poslovanja v prihodnosti neekonomične. "To stanje je pripeljalo do neizogibne odločitve o zaprtju hotela in likvidaciji družbe Hit Bovec, vsakršno zavlačevanje pa bi v tem trenutku pomenilo ustvarjanje novih dolgov in neodgovorno poslovno ravnanje," je še dejala Peršoljeva.

V hotelu Kanin je bilo 21 zaposlenih, ki so z dogajanjem in izbrano rešitvijo seznanjeni.

Zaradi slabe zimske sezone ob poškodbi kaninske žičnice in s tem zaprtja smučišča na Kaninu je bil hotel Alp zaprt skoraj celo lansko zimo. Tudi v novi ne bo bistveno drugače, saj je v njem je 190 postelj, ki bi jih bilo ob zaprtju smučišča izjemno težko napolniti.

Slaba tudi poletna sezona

Tudi poletna sezona ni bila taka, kot je direktorica Kontinuuma Renata Doberšek pričakovala: "Pravzaprav je bilo poslovanje dobro, če je poznano, da nismo uspeli tržiti našega hotela zaradi pozne sklenitve najemne pogodbe. Mi smo poslovanje zaključili 30. septembra in ključe predali lastniku Hypo Leasingu in ni mi poznano, kako bo s hotelom v prihodnje. Bojim pa se, da bo hotelska stavba delila usodo kaninskega smučišča".

V hotelu Alp je bilo preko poletne sezone zaposlenih 18 ljudi, delo pa je dobilo tudi več študentov, tako da je bilo povprečno na delu 26 oseb.

Doberškova je opozorila še, da je zimska sezona kljub velikim naporom bovške razvojne zadruge verjetno dokončno izgubljena. Vse napore bi zato morali dati v pripravo nove poletne sezone. Tudi sami bi v Bovcu še ostali, vendar imajo preveč neodgovorjenih vprašanj, med katerimi je tudi to, ali bo Hypo Leasing hotel Alp prodal ali ga bo ponovno ponujal v najem.