GROZLJIV POSNETEK ZADNJE POL URE ŽIVLJENJA NOVINARJA: "Bomo truplo lahko spravili v torbo?"

Svet

V medijih je zaokrožil transkript avdioposnetka pogovora novinarja Jamala Khashoggija in savdske specialne enote tik pred njegovo smrtjo. Spomnimo, uglednega savdskega novinarja so lansko jesen ubili na konzulatu v Turčiji, kamor je nič hudega sluteč prišel po dokumente za poroko. 

Jamal Khashoggi

Kot navaja turški časopis Daily Sabah, so avdioposnetek in informacije o dogodkih, ki so se 2. oktobra lani odvili na savdskem konzlatu v Turčiji, pridobili od turške obveščevalne službe. Jamal Khashoggi se je tam nahajal, da bi pridobil dokumente za poroko s turško zaročenko, a nato izginil. Kot piše Jutarnji list, so ga ubili in razkosali. Zvočni posnetek prikazuje mučno sliko njegove zadnje pol ure življenja. 

Na posnetku je moč slišati pogovor med savdskim tajnim obveščevalcem Mahero Abdulaziza Mutrebo, forenzikom Salahom Muhammedom Al-Tubaigyjem in prestolonaslednikom, princem Mohamedom bin Salmanom. "Ali lahko truplo spravimo v torbo?" je vprašal tajni obveščevalec, medtem ko je forenzik odgovoril, da ne: "Pretežko je. Ko ga bom razkosal, ga boste vi spravili v kovčke in odpeljali iz stavbe." Nato obveščevalca zanima, "ali je žival že prišla na konzulat?"

Novinarja so pripadniki posebne ekipe vojske v stranske prostore odpeljali z izgovorom, da se mora zaradi ukaza Interpola vrniti v savdsko prestolnico Riad. Od Khashoggija so zahtevali, da sinu pošlje sporočilo, da je v Istanbulu in naj ne skrbi, če ga ne bo mogel priklicati. Novinar je postajal vedno bolj sumničav, sporočila ni želel poslati, a ga je Mutreb opozoril, da jih mora ubogati, v nasprotnem primeru ve, kaj se bo zgodilo. Nato so ga omamili.

Princ Mohamed Bin Salman

Na posnetku je moč slišati novinarja, ki roti ugrabitelje, naj mu pustijo dihati, saj ima astmo. To so tudi njegove zadnje besede, preden izgubi zavest. Morilci so mu tedaj čez glavo povlekli plastično vrečko in ga zadušili. Na posnetku se sliši tudi borba morilcev in novinarja, ki se duši, prav tako je moč slišati njegov zadnji izdih.

Grozljivih zvokov pa še ni konec. Posneti so tudi shrljivi zvoki obdukcijskega noža, s katerim je Al-Tubaigy razkosal novinarjevo truplo. Ta živalski postopek je trajal približno pol ure. V ozadju Khashoggijevega umora naj bi bil savdski princ, a v Riadu to odločno zanikajo. Kosev novinarjevega trupla še vedno niso našli.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  11 .09. 2019 ob  21: 16
dat saudskim princem hrvaške namizne prte na glavo in jim ponudit krškopoljskega prasca za zajtrk, ne za kosilo !