Gremo mi po svoje 2 novembra v kinematografih

Film

Gremo mi po svoje režiserja in scenarista Mihe Hočevarja je prvi film v samostojni Sloveniji, ki je dobil svoje nadaljevanje. Drugi del bo pohod po slovenskih kinematografih pričel 7. novembra. Če je tabornike v prvem delu presenetila skupina deklet iz sosednjega tabora, tokrat Ljubljančane preseneti rod štajerskih tabornikov.

Tudi drugi del mladinske uspešnice, ki jo je v slovenskih kinodvoranah videlo več kot 208.000 gledalcev, se dogaja v Posočju. Nori malčki, najstniški taborniki in tabornice ter tekmovalna Starešina in Šefe (Tadej Toš) bi bili dovolj za kopico smešnih prigod in ljubezenskih iskric.

Vendar se zapleti tu šele začnejo. Pojavi se natančna Inšpektorica, upodobi jo Sabina Kogovšek, ki preverja, ali je vse v skladu z novimi evropskimi predpisi. Ker birokracija ni hec, se zadeve resnično zapletejo..., je mogoče prebrati na spletni strani filma.

Hočevar je v filmu na duhovit način uporabil številne klišeje, denimo večni konflikt med Štajerci in Ljubljančani, pa tudi zelo aktualne vsebine, kot so gospodarska kriza ali evropski predpisi. Kot je povedal po današnji novinarski projekciji, se pri svojem ustvarjanju ravna po intuiciji in se obrazcem, denimo dramaturškim, hollywoodskim, izogiba. S klišeji poskuša komentirati svet tak, kot je. Dogajanje je postavil v taborniško in mladinsko okolje, a so vanj vpleteni tudi starejši. "Moje osnovno sporočilo je, da bi lahko marsikaj popravili, ter da to, da si star 40 let, še ne pomeni, da si zrel, saj so mladostniki velikokrat bolj zreli kot starejši," je povedal.

V nadaljevanju ob Juriju Zrnecu, ki se je kot Starešina, ki preresno jemlje taborništvo in vzgojo otrok, zapisal v srca gledalcev, ponovno zaigrajo tudi Tadej Koren Šmid kot Aleks, Jure Kreft kot Zaspanec, Matevž Štular kot Jaka, Erik Oprešnik kot Mišica in še nekateri drugi. Kot so mladi igralci povedali po današnji projekciji, jim je bilo tokrat precej lažje sodelovati pri snemanju, saj so stvari že poznali in so vedeli, kaj se od njih pričakuje. Kot je dejal Hočevar, so mu bili tudi opora pri snemanju, saj kim je lahko zaupal ter se tako bolj posvetil drugim stvarem.

In komu je film namenjen? Otroci so zrasli v mladostnike, zato je vsebina prilagojena njim. Tudi občinstvo, ki je videlo prvi film, je danes starejše. Že prvi del glede tega ni imel starostnih omejitev, Hočevarja namreč privlači mozaičnost v filmu, v katerem bodo različni deli bliže različnim generacijam.

Film je nastal v produkciji Vertigo/Emotionfilma.