Čefurji raus! od danes v kinematografih

Film

V ljubljanskem Koloseju je od danes na sporedu film Čefurji raus! Gorana Vojnovića, ki je nastal po Vojnovićevem istoimenskem romanu. Celovečerec je bil prikazan že na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, kjer so vesno za najboljšega stranskega igralca prejeli Dino Hajderović, Ivan Pašalić in Jernej Kogovšek.

Dogajanje filma, za katerega je Vojnović napisal tudi scenarij, je postavljeno v ljubljansko sosesko Fužine. Film predstavi vsakdanje življenje najstnikov oziroma t.i. čefurjev Marka, Adija, Acota in Dejana. Ti svoj čas večinoma preživljajo pred domačim blokom, kjer bodisi brezdelno posedajo ali pa uganjajo norčije.

Vendar je to le navidezna slika. Marko (Benjamin Krnetić) ima težave z očetom, ki za sina goji prevelike košarkarske ambicije. Spre se s trenerjem in preneha s treningom, kar njun odnos še bolj zaplete. S prijatelji se zapleta v vedno globlje in ne več tako zelo nedolžne težave. Poleg s policisti se vsakodnevno sooča tudi z dejstvom, da je priseljenec oziroma čefur.

Nagrajeni glavni igralci

Poleg Krnetića čefurje igra z vesno nagrajena trojica Hajderović, Pašalić in Kogovšek. V vlogi Markovih staršev nastopata Ermir Hadžihafizbegović in Mediha Musliović, v vlogi trenerja pa Jernej Šugman. Igralska zasedba je številčna, v stranskih vlogah med drugim nastopata tudi Polona Juh in Violeta Tomić, kot posebnega gosta pa so povabili košarkaša Radoslava Nesterovića.

Film je nastal v produkciji Arsmedie v sodelovanju s sarajevsko produkcijsko hišo Depo in zagrebškim Jadran filmom. Pri scenariju je Vojnoviću pomagal priznani pisatelj in scenarist Abdulah Sidran iz Sarajeva.

Vojnović je uspel že z romanesknim prvencem Čefurji raus!, ki je kmalu po izidu postal uspešnica ter osvojil nagrado Prešernovega sklada in kresnika. Po romanu, prevedenem v šest jezikov, je nastala tudi gledališka predstava. Film je Vojnovićev drugi celovečerec po filmu Piran Pirano (2010).

Regional |  03 .10. 2013 ob  09: 36
sem se že zbal,da boste pozabili delat reklamu temu komunajzerskemu parazitu.