GRE PRODAJA MARINE PORTOROŽ H KONCU? "Če bo vse tako, kot mora biti, se proces lahko zaključi do Nautice"

Piran

Na včerajšnji predstavitvi drugega navtičnega sejma Nautica Marina Portorož, ki bo med 14. in 17. majem in bo prvič v zgodovini brezplačen za obiskovalce, ni manjkalo vprašanj o zapletenem prenosu lastništva Marine Portorož.

Direktor Marine Portorož Bojan Petan (na fotografiji zgoraj) se na včerajšnji novinarski konferenci o drugem navtičnem sejmu Nautica ni mogel izogniti vprašanjem glede zapletenega procesa prodaje Marine, ki traja že poldrugo leto. Marina še ni prodana, saj je proces zelo zahteven in se je vmes že nekajkrat podaljšal. Od tovrstnih 'podaljškov' imajo zaslužek predvsem odvetniki, revizorji, svetovalci. "Povsod je ista zgodba," dodaja Petan.

"Proces je ekstremno zahteven – skupščine, revizorji, cenilci, zemljiške knjige, toliko raznoraznih dokumentacij ... Zdaj bomo skupaj z revizorji pogledali, kakšno je bilo poslovanje v letu 2019. Če bo vse tako, kot bi moralo biti, bi se znal proces končati okrog Nautice. Računam, da če bo vse v redu, bo zaključeno v prvi polovici letošnjega leta," je pojasnil direktor.

Poslovanje podobno kot lani, navtika cveti in še ne napoveduje globalne krize

Natančnih številk glede poslovanja Marine Portorož v letu 2019 ni želel razkriti, je pa dejal, da ostajajo na približno enaki ravni kot leto pred tem. Ob tem je spomnil, da se je Marini po sporazumu s piransko občino iz leta 2018, ko so po 20 letih rešili vsa odprta vprašanja in spore, povišala koncesnina z 80.000 na 180.000 evrov. "Občini plačamo 100.000 evrov več na leto, to takoj spremeni rezultat na 100.000 evrov navzdol."

Sicer pa bo letošnji navtični sejem zaznamovala svojevrstna novost, saj bo prvič brezplačen za obiskovalce. Nov koncept so izbrali zato, ker od navtičnega sejma že v prejšnjih letih niso veliko iztržili. "Prepričan sem, da bo z bistveno večjim številom obiskovalcev, gostinski del nadomestil tisti del, ki so bile karte. Kmalu bomo videli, če je bila odločitev pravilna," dodaja Petan. Velika večina razstavljavcev podpira ukinitev vstopnine, pa tudi zanimanje med razstavljavci je precejšnje.

Sicer pa je navtični trg trenutno stabilen. "V trenutku, ko dobi navtika prvi prehlad, ne koronavirus, takrat pomeni, da se bo v nekem doglednem času zgodila kriza. Ta trenutek tega še ni," je dodal direktor.

Postopek prodaje je stekel po ureditvi odprtih vprašanj z občino

Občina Piran in Marina Portorož sta oktobra 2018 podpisala pogodbo, na podlagi katere je Občina Piran pridobila v last zemljišče na območju parka Sonce. Takoj zatem je družba Terme Čatež iz skupine DZS po dolgotrajnem postopku prodala 100-odstotni delež v Marini Portorož skupini Adventura holding znanega poslovneža Darka Klariča in družbi Glen v lasti menedžerjev Lesnine pod vodstvom Bojana Papiča.

Kupca sta ustanovila skupno podjetje MMNT, v katerem imata po 50-odstotni delež. Eden od pogojev za sklenitev pogodbe je bila ureditev razmer med Marino Portorož in občino Piran glede prenosa lastništva parka Sonce na občino. Višina kupnine naj bi po neuradnih informacijah dosegla 21,6 milijona evrov. Skupina DZS se je s kupnino za Marino Portorož razdolžila. Družbi DZS in Terme Čatež sta bili sicer od januarja 2017 v postopku preventivnega prestrukturiranja, ki pa se je pozno jeseni zaključil.

Na prodajalca bo Marina prenesela za 33,5 milijona evrov nepremičnin

Septembra 2019 so delničarji družbe Terme Čatež na skupščini dali soglasje k prodaji družbe Marina Portorož družbi MMNT. Skupščina je tako dala soglasje k oddelitvi družbe Marina Portorož ter soglasje k pogodbi o delitvi in prevzemu, ki je bila sklenjena med družbama Terme Čatež in Marina Portorož. Prodajalec in prevzemnik sta se ob sklenitvi pogodbe dogovorila, da se bo pred njeno uresničitvijo izvedla oddelitev določenega dela sredstev in obveznosti Marine Portorož ter da se bodo ta sredstva in obveznosti prenesli na prodajalca. Po navedbah časnika Finance gre za nepremičninski del poslovanja marine.

Kot je razvidno iz pogodbe o delitvi in prevzemu, objavljene na spletni strani Ajpesa, bo prenesenih za nekaj manj kot 40 milijonov evrov sredstev (po knjigovodski vrednosti) ter za enak znesek obveznosti. Preneseno bo med drugim za okoli 33,5 milijona evrov zemljišč in zgradb, 7,4 odstotka delnic družbe DZS, več posojil družbi Terme Čatež in več posojil, najetih pri Abanki.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija