PRVIČ V ZGODOVINI BO NAVTIČNI SEJEM BREZPLAČEN ZA OBISKOVALCE: Prav posebno doživetje bo mednarodna regata Match Race Cup (FOTO)

Piran

Med 14. in 17. majem bo v Marini Portorož potekal že drugi navtični sejem Nautica Marina Portorož. Bistvena novost letošnjega sejma je, da bo prvič v zgodovini brezplačen za obiskovalce, zato se organizatorji ob lepem vremenu nadejajo višjega obiska kot lani. Na današnji novinarski konferenci v Portorožu so predstavili podrobnosti sejma in pestro obsejemsko dogajanje, ki bo vključevalo tudi Slovenia Match Race Cup.

Direktor Marine Portorož Bojan Petan in vodja obsejemskega programa Jelka Verk

"Drugi navtični sejem bo v prvi plan spet postavil razstavljavce in njihove želje ter se na nek način vrnil k bolj bazični navtični izkušnji," je koncept tokratnega sejma predstavil direktor Marine Portorož Bojan Petan. "Letos bo koncept Nautice prvič popolnoma spremenjen. S ciljem čim večje množičnosti udeležbe bo navtični sejem prvič brezplačen. Organizatorji pričakujemo zaradi tega bistveno večji obisk, ob dobrem vremenu seveda," je povedal Petan in poudaril, da je ideja letošnjega sejma "navtiko približati čim širšemu krogu ljudi".

Če bo torej vreme na njihovi strani, pričakujejo, da bo sejem obiskalo vsaj 50 odstotkov obiskovalcev več kot lani, ko jih je bilo 8000. Petan je prepričan, da jih bo letos med 10.000 in 15.000. Računajo tudi na višjo udeležbo razstavljavcev, ki jih je bilo lani 132. "14. maj je še zelo daleč, ampak že ta trenutek imamo odziv razstavljavcev, ki bodo sodelovali na sejmu navtike, izjemno dober," je dodal Petan.

Navtiko želijo približati čim širšemu krogu ljudi

Navtični sejmi, ki se že 24 let odvijajo v Marini Portorož, so bili do sedaj plačljivi za obiskovalce. Kaj je organizatorje spodbudilo k temu, da so se odločili za brezplačen vstop? "Gre za preprost razmislek, da to počasi postaja drago in da navtični sejem ne bi bil namenjen samo tistim razstavljavcem in tistim nekaj, ki si to lahko privoščijo in jim to zelo pomeni. Bazična ideja je približati navtiko čim širšemu krogu ljudi, tistim, ki drugače ne bi prišli, če bi bilo drago," odgovarja Petan. Tudi zelo velika večina razstavljavcev je podprla njihovo odločitev o brezplačnem vstopu.

"Tudi trendi gredo v to smer, da ogromno ljudi ne kupuje jadrnic in jaht, ampak jih najemajo - veliko več, kot če gledamo pet let nazaj," je dodala vodja obsejemskega programa Jelka Verk. Sicer pa je navtični trg v tem trenutku "še kar stabilen," je dejal direktor. "Navtika je ena prvih gospodarskih panog na svetu, ki se ob prihajajoči krizi ustavi. Glede na to, da se še ni ustavila, obstaja resno upanje, da bomo tokratno krizo prestavili ali pa da je ne bo," dodaja.

Direktor podjetja Clean Sport Jure Orel bo na navtični sejem v Marini Portorož pripeljal 20. mednarodno regato Match Race Cup.

V sklopu navtičnega sejma se bo odvil 20. Match Race Cup

Podjetje Clean Sport bo v sklopu navtičnega sejma organiziralo regato Slovenia Match Race Cup 2020, ki bo potekala vse dni sejma. Gre za etapo svetovnega prvenstva, ki se vrača v Slovenijo po skoraj desetih letih. Jadralski boj med najboljšimi skiperji na svetu je leta 2009 gostil Koper, letos pa bo potekal v Portorožu. Svetovna Match Race turneja letos obeležuje svojo 20-letnico, sestavljena pa bo iz 17 dogodkov v 13 različnih državah. Novost letošnje turneje bo nov sistem točkovanja, njegov seštevek pa bo ob koncu sezone dal svetovnega prvaka med skiperji. Na tekmah bodo nastopali ženske, moški in mešane posadke s po pet člani.

Direktor podjetja Clean Sport Jure Orel je na tiskovni konferenci pojasnil, da bodo regate pričarale prav posebno vzdušje med obiskovalci. "Ta zvrst regat je taka, da se lahko to jadranje približa publiki. Ne glede na smer vetra se vedno postavi ena boja zelo blizu obale. Mi bomo nekako neka nit med sejmom in centrom Portoroža. Jadrnice so dovolj velike, da so potem res lepo vidne." 

Match Race Cup je posebna vrsta regate, ki je zelo zanimiva za gledalce

"Zanimivo je to, da jadrajo eden proti drugemu. Imeli bomo tri pare jadrnic, ki bodo štartale v razmaku petih minut. Vedno se bo vedelo, kdo je spredaj v katerem paru. Še posebej zanimivo je, ker tukaj ni bistvo, kdo izbere pravo taktiko, ampak samo, kdo pride prej v cilj. Kar pomeni, da se velikokrat malo 'napadajo' v kontekstu znotraj pravil, ki veljajo, in je dosti bolj dinamično vse skupaj," je Orel opisal to zvrst regate.

"Obiskovalci sejma bodo imeli trikrat na dan možnost neposrednega ogleda na polju. Dogovarjamo se še, ali bodo lahko stali sredi polja in bo to kot neke vrste ovira. Če bo mednarodna zveza to dovolila, bomo tudi to storili. Če ne, bodo pa deset, dvajset metrov stran od obračalnih boj, zato bo v vsakem primeru zanimivo. Jasno bo tudi to brezplačno, zato verjamemo v dober obisk," je dodal Orel.

Regate bodo potekale vsak sejemski dan od 10. zjutraj do sončnega zahoda.

Bogato obsejemsko dogajanje

Spremljevalni del bo vse dni vključeval medijsko regato in festival za mlade talente Marina Music Fest. V sodelovanju z občinskim turističnim združenjem bodo organizirali open air koncert Nine Pušlar. "Bistvo letošnjega sejma je sprememba koncepta: brezplačen vstop, večji poudarek bazičnemu navtičnemu delu in spremljevalni program, ki je organiziran zelo korektno skupaj s turističnim združenjem, z matično občino Piran," je dodal Petan.

Za najmlajše bo poskrbljeno z bogatim animacijskim programom. V okviru sejma bodo pozornost posvetili tudi lokalni kulinariki in predstavitvi obalnih regij z namenom trajnostnega povezovanja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija