GOSTINSTVO NAJBOLJ NA UDARU PRIHAJAJOČE KRIZE: Različni odzivi na prepoved opravljanja dejavnosti, eni pohiteli z "odpuščanjem", drugi ne

Koper

Po zaprtju lokalov 16. marca so se gostincem po državi v trenutku sesuli v prah vsi načrti za prihajajočo sezono. Nihče ne ve, koliko časa bo trajalo zaprtje, v negotovem položaju so se znašli tudi zaposleni. Mnogi ne vedo, če bodo dobili plačo in regres, nekateri so že dobili odpovedi. Preverili smo, kako sta se z zaprtjem lokala spoprijela dva večja gostinca na Obali in ugotovili, da so prakse precej različne.

Po naših podatkih naj bi dobili odpoved iz poslovnih razlogov vsi natakarji in kuharji, zaposleni v koprskem Snack baru in Nimisu, ki sta v lasti Mirana Vidoviča. Poklicali smo ga in preverili informacijo, a kot pravi, ne drži, da so jo dobili vsi. Med drugim je poudaril, da je odpoved dal tudi samemu sebi, kot direktorju. Razkril nam je, da je ob napovedi ukrepov reagiral hitro in poskušal s tem minimilizirati posledice vladne odredbe za vse, tudi zaposlene.

Po naših informacijah naj bi bila namreč odpoved napisana že 12. marca, kar je nekaj dni pred vladno uredbo. Vidovič je še dodal, da sicer podpira kar je vlada poskusila narediti za odpravo posledic uredbe, ki pripoveduje odprtje gostinskih lokalov, a da so ti ukrepi prepočasni. 

Lastniki gostinskih lokalov so bili primorani zapreti vrata 16. marca, ko je začel veljati vladni ukrep za zajezitev koronavirusa.

V Capri zaposlenim niso spreminjali statusov

Poklicali smo tudi Aleša Piščanca, lastnika Hotela Koper in restavracije Capra. Slednjo so zaradi prenove zaprli zadnji dan februarja in jo nameravali počasi odpreti, a jim je virus prekrižal načrte.

"Zaposlenim trenutno nismo spreminjali nobenih statusov, čakali smo na interventni zakon, kjer smo seveda upali, da bo celo breme prevzela država. O odpovedih ne razmišljamo." Kot pravi, bi bile odpovedi skrajni ukrep, če bi vse breme padlo nanje. "Ker smo trenutno nelikvidni, nimamo prihodkov in zato tudi ne moremo nič plačati … Skrajni ukrep so odpovedi, a upam da to tega ne bomo prišli, ker bo potem povratek v poslovanje veliko težji. Toliko let gradiš kader, zdaj bi bilo to res totalno neprimerno," ocenjuje Piščanc.

Novo dejavnost v Ospu bili primorani zapreti po enem tednu

Trenutno zaposlujejo 25 ljudi, od katerih je večina kadra zaposlenega v Capri. Nekaj delavcev je zaposlenih na drugem podjetju, ki so ga zagnali teden pred krizo in ga bili primorani takoj zapreti. "Gre za Villo Majdo v Ospu, ki smo jo obnavljali eno leto in pol. Odprli smo jo prve dni marca in zaprli 10. marca, ko so zaprli mejo," pojasnjuje Piščanc.

V Hotelu Koper še nimajo zaposlenih.

Prenova hotela je zaenkrat zaustavljena

Prenova Hotela Koper je trenutno zaustavljena, potekajo le manjša instalacijska dela. "Obrniki in gradbeniki so večinoma ostali brez materialov. Na gradbišču imaš lahko samo pet ljudi, med seboj se ne smejo križati, kar je težko ...  opisuje Piščanc.

Nihče ne ve, koliko časa bo trajalo zaprtje lokalov zaradi koronavirusa, zato zelo težko napove, ali bo prenovljen hotel odprt še letos. "Odvisno, koliko bo to sploh trajalo, vse je še odprto. Če se v enem mescu ali do 1. maja zadeva ne popravi, je ogrožena tudi sezona, vsekakor."

Piščanc: "Banke so še najmanjša težava"

Kot nam je pojasnil, so veseli interventnega zakona, ki omogoča dogovarjanje z bankami za moratorij kreditov. "Z nekaterimi bankami smo bili že v kontaktu in mislim, da je to še najmanjša težava. Posel pač stoji in če stoji povsod, ni težava. In če stojijo tudi obveznosti ni težava, važno je, da se rešimo tega."

Ko se bodo lokali spet odprli, bodo nadaljevali, kjer so ostali. "Imamo enake načrte kot te, ki smo jih imeli še dva tedna nazaj, gremo po začrtani poti. Moramo počakati, da se stvari normalizirajo, stabilizirajo. Upamo, da se bo gostinstvo vrnilo na stare tire," dodaja Piščanc.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
TOPO GIGGO |  04 .04. 2020 ob  14: 28
a "gazda" snack bara, pa ni priskočil na pomoč najemniku, pa mu malo pomagal v teh težkih časihjQuery112309534719048207001_1586003109332??...ne razumem, če pa leta in leta govori kako dela vse dobro za občane MO Koper... ah dej no......