HITRI SKLEPI PIRANSKEGA ŽUPANA: To je razlog, da je najprej poslal redarje domov na čakanje, nato pa vse poklical nazaj v službo

Piran

Včeraj smo poročali, da je piranski župan Đenio Zadković sredi marca sprejel sklep, s katerim je vse uslužbence občinskega redarstva poslal na čakanje na delo doma. Vsakodnevno sta redarsko službo opravljala dva redarja, eden v Piranu in eden v Ankaranu. Ker pa v primeru redarjev ne gre za pisarniške javne uslužbence, ki lahko svoje delo opravljajo od doma, temveč bi jih občina ob pomanjkanju delovnih nalog pravzaprav morala napotiti na druge naloge, kot je v času krize na primer razdeljevanje hrane pomoči potrebnim. Na piranski občini tako odgovarjajo na vprašanje, zakaj se je župan odločil za takšen ukrep.

Z 21. marcem je piranski župan Đenio Zadković poslal redarje na čakanje na delo doma. Vsak dan sta bila v službi le dva redarja, ki sta opravljala svoje naloge med 9. in 17. uro, eden v piranski in eden v ankaranski občini. Po vsej verjetnosti bi ta sklep ostal v veljavi, če ne bi vlada odločila, da se od 30. marca dalje državljani ne smejo več gibati med občinami, za nadzor nad kršitvami pa pooblastila občinske redarje.

Zadković je sledeč ukrepu vlade prvotni sklep preklical in izdal novega, po katerem so se morali s 1. aprilom vsi redarji vrniti v službo.

"V začetnem obdobju epidemije je bilo dogovorjeno z Občino Ankaran, da se urnik delovanja občinskega redarstva spremeni zaradi zdravstvenih razlogov in potreb po prilagoditvi delovanja v skladu s priporočili epidemiologov. Število izmen je bilo zato za krajše obdobje znižano iz dveh na eno, urnik delovanja pa na čas od 9. do 17. uro. S tem namenom je 21. marca 2020 začel veljati sklep župana o čakanju na delo doma," pojasnjujejo na piranski občini.

Kot so zapisali, je tako do 1. aprila naloge občinskega redarstva opravljal eden redar v Ankaranu in eden v Piranu ter občinski redar v klicnem centru. Redarska služba je bila organizirana tako, da je imel vsak redar na voljo točno določeno prevozno sredstvo. "S tem smo zmanjšali možnost okužb in ob številnih drugih ukrepih poskrbeli, da bo lahko redarska služba v fazi največjega izbruha epidemije, če bo do njega prišlo, čim dlje delovala zdrava in v največji možni zasedbi," so poudarili.

Kot so dodali, je bil prav piranski župan tisti, ki je javno opozarjal na problematiko izletništva iz notranjosti Slovenije na Obalo za konec tedna v času izrednih razmer in protikoronskih ukrepov, čemur je sledil ukrep vlade o prepovedi gibanja med občinami.

"Župan je izdal nov sklep in s 1. aprilom spet odredil vsem redarjem redno delo. Za konec tedna bodo priskočili na pomoč Civilni zaščiti Piran pri opozarjanju vseh, ki se bodo kljub vladni uredbi družili na javnih površinah. Njihovo delo bo na račun nove reorganizacije in preskrbe z dodatnimi vozili v smislu morebitne okužbe bolj varno," še pojasnjujejo na piranski občini.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  04 .04. 2020 ob  20: 11
Direktor zdravstvenega doma bi moral prijaviti policiji prekrškarja kitajskega virusa.... Itd
Darko |  03 .04. 2020 ob  16: 27
raje priavi tistega vikendaša, ki je vedel da je kužen a vseeno prišel na vikend
Direktor ZD ga noče prijaviti. Petaros kje si ?
tudi v Izoli je bilo veliko vikendašev a ni nihče nujno potreboval zdravnika, zato ni nič prišlo v javnost
lahko bi policija ukrepala po službeni dolžnosti, saj je ogrožal zdravje ljudi