GOLOB NA OBISK K MELONIJEVI: Bo nadzor na meji odpravljen pred božičem?

Svet

Premier Robert Golob se bo sredi novembra mudil na obisku pri italijanski kolegici Giorgii Meloni, s katero bosta govorila tudi o italijanskem nadzoru na meji s Slovenijo. Kot je Golob povedal danes v Bruslju, pričakuje, da bo Italija nadzor odpravila pred božičem, tako da bo lahko to storila tudi Slovenija na svojih mejah s Hrvaško in Madžarsko.

Premier je ob prihodu na dvodnevno zasedanje voditeljev EU pojasnil, da bo na uradnem obisku v Rimu 14. novembra, ko bosta s premierko Meloni govorila tudi o nadzoru na notranjih schengenskih mejah. Slovenija je začasni nadzor na mejah z Madžarsko in Hrvaško uvedla 21. oktobra. Sprva naj bi trajal do 30. oktobra z možnostjo podaljšanja. Za ta ukrep se je odločila, potem ko jo je Italija obvestila, da bo v tem času uvedla začasni nadzor na meji s Slovenijo.

"Pomembno je, da zaenkrat izgleda, da bo to trajalo dva meseca od uvedbe in da naj bi se to zaključilo pred božičnimi prazniki. Res si želimo, da bo tako tudi ostalo," je povedal Golob. Dodal je, da so ukrepi Slovenije in Italije usklajeni.

V odgovoru na vprašanje, ali je Slovenija s tem izgubila argumente za nasprotovanje nadzoru, ki ga Avstrija od leta 2015 izvaja na meji s Slovenijo, je poudaril, da "gre za dve popolnoma različni zgodbi".

"Cela Evropa je v zadnjih tednih zaradi situacije na Bližnjem vzhodu in posledično terorističnih napadov v Evropi začela izvajati poostren nadzor na mejah, pa tudi v notranjosti držav, to nima zveze s samimi migracijskimi tokovi, ki pridejo, gredo in spet pridejo," je dejal. Prepričan je, da bodo ukrepi kratkotrajni, če bo na Bližnjem vzhodu prišlo do umiritve razmer.

Notranji minister Boštjan Poklukar je ob današnjem obisku na mejnem prehodu Pince napovedal, da bo ministrstvo še danes ali jutri vladi poslalo gradivo, s katerim bi podaljšali ta ukrep, načeloma za 20 dni. Kot so kasneje pojasnili na notranjem ministrstvu, pa bodo v nadaljevanju najverjetneje predlagali še dodatno podaljšanje nadzora za skupno obdobje dveh mesecev.

Hrvaški premier Andrej Plenković je glede napovedi Slovenije, da namerava podaljšati nadzor na mejah z Madžarsko in Hrvaško predvidoma za 20 dni, danes v Bruslju dejal, da odločitev ni nepričakovana in je bila verjetno sprejeta na podlagi predhodnega obvestila Italije.

Andrej Plenković

To vprašanje bo, kot je pojasnil pred začetkom vrha EU, danes odprl tudi v pogovoru s premierjema Italije in Slovenije, Giorgio Meloni in Robertom Golobom. Govorili naj bi o tem, kaj narediti in kako naprej, pri čemer je opozoril, da so bile te odločitve sprejete v luči napadov skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael ter nedavnih terorističnih napadov v Franciji in Bruslju.

Glede nezakonitih migracij, s katerimi se v povečani meri sooča EU, pa je Plenković dejal, da je hrvaško stališče tukaj zelo trdno in jasno - da je treba zaščititi zunanje meje EU. Pri tem se je zavzel za krepitev pritiska na sosednjo Bosno in Hercegovino ter Srbijo, da uskladita vizumsko politiko z režimom EU, kot tudi za prihod Evropske mejne in obalne straže (Frontex) v BiH.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  27 .10. 2023 ob  08: 58
Dokler hermetično ne zapremo neje z hrvati bodo kontrole na avstrijski in italijanski meji samo še bolj poostrene in dolgotrajne. Hinavske in nesposobne hrvate je treba stisnit v kot.