GLASBENA SCENA ODETA V ŽALOST: Poslovil se je legendarni slovenski rocker Janez Zmazek - Žan

Kronika

V 68. letu starosti je umrl slovenski kitarist in pevec zabavne glasbe Janez Zmazek - Žan, poročajo številni slovenski mediji. Zmazek je igral pri priljubljeni skupini Buldožer in se leta 1989 pridružil skupini Don Mentony Band. To zasedbo je nato vodil še dolga leta in bil glavni avtor skladb, piše slovenska Wikipedija.

Janez Zmazek - Žan se je rodil 17. avgusta 1952 v Ljubljani, kjer je tudi živel in ustvarjal. Po sodelovanju z Buldožerji se je pridružil Don Mentony Bandu, ki je zaslovel s priredbo skladbe Dannyja Flowersa Tulsa Time - v slovenščini Dobra Mrha. Zmazek je kot tekstopisec in skladatelj sodeloval tudi z drugimi glasbenimi izvajalci, kot so Rok'n'band in Tanja Ribič.

Posvečal se je tudi samostojnim projektom in nastopom, običajno v sodelovanju z imeni, kot so Janez Bončina (Benč), Rock Partyzani in Tomo Jurak. Svojo prvo samostojno ploščo Na drugi strani je izdal leta 1997, še navaja Wikipedija.

"Zmazek je bil blues rock glasbenik, ki je bil trmasto na strani slehrnika in, ki je dobro vedel, kakšna je vloga rocka, in sicer v tisti tečni vztrajnosti, da se to življenje in ta svet vendarle da spremeniti nekoliko na bolje, pa četudi s humornimi besedili ali pa kitarskimi solažami, katerim bi prisluhnila tudi JJ Cale in Eric Clapton, njegova mentalna brata po kitari," pa se je v zapisu ob Zmazkovi smrti glasbeniku poklonil novinar Dela Zdenko Matoz.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bubobubo |  19 .02. 2020 ob  14: 31
Eden boljših naših komadov, bili so odlični.....RIP Janez