PRVI MOŽ MARJETICE NE MORE DVIGNITI PLAČ: Sindikat ga poziva, da se je dolžan soočiti s problemi (VIDEO)

Koper

Delavci Marjetice Koper so za 25. februar napovedali stavko, ki naj bi trajala do izpolnitve zahtev. Te so dvig osnovne plače za 3,65 odstotka, ureditev kolektivnega nezgodnega zavarovanja in nadomestilo plače za čas stavke. Kot je danes v izjavi za javnost povedal direktor koprske komunalne družbe Alfred Draščič, je podjetje ob njegovem prihodu pred devetimi meseci ustvarjalo 200 tisoč evrov izgube, kar je uspel sanirati. Takšen dvig plač pa bi za podjetje pomenilo ponovno ustvarjanje izgube. Izvršna sekretarka Obalne sindikalne organizacije KS 90 Irena Valenti ob tem pravi, da se je vodstvo podjetja ob napovedi stavke zavilo v molk in se s stavkovnim sindikatom ne pogovarja.

Stavka v Marjetici Koper se bo po napovedih pričela 25. februarja ob 6. uri zjutraj na dvorišču pred upravno stavbo podjetja in bo trajala do izpolnitve stavkovnih zahtev. Delavci bodo v tem času izvajali minimum delovnega procesa. Razen iz javnih ustanov odpadkov ne bodo odvažali, zbirni centri bodo zaprti, javnih površin ne bodo čistili.

"Ko sem prišel pred devetimi meseci, je podjetje ustvarjalo 200 tisoč izgube. Saniral sem ga in pripeljal na pozitivno raven. Znižali smo stroške v nekaterih ključnih kategorijah in tudi na zahtevo računskega sodišča uredili postopke in procese javnega naročanja. Cen stroškov odvoza, odlaganja in ravnanja z odpadki nisem povišal," je na današnji tiskovni konferenci dejal direktor Marjetice Koper Alfred Draščič. 14. februarja je vodstvo podjetja prejelo s strani sindikata obvestilo o napovedi stavke. 

Izjava za javnost direktorja Marjetice Koper Alfreda Draščiča ob napovedani stavki zaposlenih

Objavil/a Regional dne Torek, 18. februar 2020

Glede zahteve delavcev o ureditvi kolektivnega nezgodnega zavarovanja Draščič pravi, da se pogovarjajo s sindikatom že več kot pet mesecev: "Proces je stekel, naredili smo paket, ki je za hišo sprejemljiv in ga dali v razpravo sindikatu. Namesto odgovora smo dobili napoved stavke."

Glede zahteve za dvig osnovnih plač za 3,65 odstotka Draščič pravi, da razume zahtevo sindikata, a bi tolikšen dvig za podjetje pomenil izgubo. "Kot direktor to težko dovolim, ker sem odgovoren tudi za poslovanje. O dvigu osnovne plače se pogovarjamo od 27. decembra. Sindikatu sem predlagal, da najdemo drugo pot skozi notranje resurse, kot je s prerazporeditvijo delavcev, z odhodi v pokoj in kakšno obliko reorganizacije. Odgovora nisem dobil," pojasnjuje Draščič.

Zahteva za dvig za 3,65 odstotka se mu zdi neupravičena, ker imajo v podjetju sklenjeno kolektivno pogodbo o komunalni dejavnosti in nimajo podjetniške kolektivne pogodbe, po kateri se povišanje plač odvija po stopnjah oziroma je odvisno od inflacije in podobnih dejavnikov. Kot dodaja:

"Zavezani smo k panožni pogodbi, ki pravi, da lahko direktor sam dvigne plačo, mora pa oceniti. Mi smo ocenili, da bi bil takšen dvig problematičen za izid poslovanja."

Ob tem dodaja, da plače delavcev Marjetice niso na minimumu. "Če k temu dodamo še povprečno plačo in jo primerjamo s preostalimi komunalami na Obali, smo približno izenačeni," je prepričan.

Draščič sicer meni, da bi bil njegov odnos z nadzornim svetom podjetja resda lahko boljši, vendar ima zadeva tudi drugo plat medalje. "Kar sam vidim kot največji problem, je kontinuirano vmešavanje nadzornega sveta v poslovanje podjetja. Kar ni funkcija nadzornega sveta, njihova funkcija je nadzor," še dodaja. Na novinarska vprašanja po tiskovni konferenci ni bil pripravljen odgovarjati.

Je pa skupaj s predstavnikom stavkovnega odbora povabljen na jutrišnjo izredno sejo nadzornega sveta Marjetice in kot pravi, je pripravljen tudi na možnost, da ga razrešijo.

Irena Jaklič Valenti, sekretarka Regijske organizacije zahodne Slovenije, Zveze svobodnih sindikatov - ZSSS, razlaga, da se je vodstvo Marjetice zavilo v molk in da ne komunicira s stavkovnim odborom. "Vodstvo se je dolžno pogajati s stavkovnim odborom in se pogovarjati o vzrokih za napoved stavke ter se soočiti s problemi, ki očitno so. Tako narekuje tudi zakon o stavki," poudarja Valentijeva.

Da so v Marjetici preskočili notranji dialog in se odločili za tiskovno konferenco z mediji, se zdi Valentijevi nedopustno. Kot pravi:

"Od 230 zaposlenih je 51 ljudi na minimalni plači. V večini primerov so podjetja po Sloveniji naredila korekcijo plač navzgor. Žalostno je, da tega koraka naprej ne morejo narediti v Marjetici. Ampak se je boljše zaviti v molk, ker je to najceneje in najhitreje. Iščejo izgovore, kako nagajati organizatorju stavke."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  18 .02. 2020 ob  18: 39
Edino v komunali Koper niso imeli kolektivne pogodbe.
Tako je bivsi direktor počel kar je želel.
Sindikat pa je držal štango.
Še pomnite tone pršutov in ton sadja? S tem so vas kupili?

Tisti ki so bili v napoto so dobili odpoved.
GGM je pripeljal svojega kooperanta to je bil njegov cilj.
Enako počne v Piranu.

Sindikati niso na strani podjetja in dolg je zelo velik.
Denar vedno odteka za kooperante.
Zavajajo delavce.

V vednost 160eur na tono odpadkov je postavil bivši
direktor.
IN TAKO DALJE... ....


kokodek |  18 .02. 2020 ob  15: 55
16
vodstvo podjetja bi se moralo pogovarjati s sindikatom, če želi imeti uspešno podjetje. škoda, da v podjetju nimajo podjetniške kolektivne pogodbe. najbrž pase problemi vlečejo še od prejšnjega vodstva, ko so si delavci upali še manj......
Tine |  18 .02. 2020 ob  15: 52
16
S temi izjavami je Draščić dokončno potrdil, da sploh nima pojma kaj govori. Da ne govorimo, da nima pojma o poslovanju firme.
Komentar |  18 .02. 2020 ob  15: 10
17
Kanarček čivka zopet novo pesem samohvalnico na staro melodijo - že videno in slišano .
hribi |  18 .02. 2020 ob  14: 36
26
Hvala da ste prišli in me poslušali, povedal sem vam , sedaj pa marš ven iz pisarne.