ITALIJA BO DOBILA SUPER HITRI VLAK, KI POTUJE Z ZVOČNO HITROSTJO: Od Benetk do Trsta v samo 16 minutah (VIDEO)

Trst

Podjetje Hyperloop Italia je v Rimu nedavno predstavilo projekt, ki vključuje zelo hitre železniške povezave med Benečijo in Furlanijo - Julijsko krajino. Novo železniško prevozno sredstvo, ki uporablja tehnologijo Hyperloop, bi lahko prepeljalo potnike in blago iz Verone do Trsta v samo 30 minutah, pot od Benetk do Trsta pa bi trajala pičlih 16 minut.

Gre pravzaprav za vrsto vagona v obliki aerodinamične kapsule. Ta bi potovala znotraj dvignjene cevi, postavljene ob avtocesti. Dosegala bi hitrost 1223 kilometrov na uro, torej bi se premikala s hitrostjo letala oziroma praktično s hitrostjo zvoka.

Kako deluje tehnologija Hyperloop?

Vagoni oziroma kapsule potujejo po nizkotlačnih ceveh in jih poganjajo indukcijski motorji ter zračni kompresorji. Kapsule so stabilizirane s sistemom magnetne levitacije. Vse to omogoča vlaku minimalno trenje in doseganje neverjetne hitrosti. Vlak pri tem porabi manj energije kot kateri koli drug transportni sistem.

Pod idejo za tehnologijo Hypeerloop se podpisuje vizionar in inovator Elon Musk, izvedba študij in realizacija pa sta v domeni treh podjetij – Virgin Hyperloop One, TransPod Hyperloop in Hyperloop Transport Technologies (HTT) – ki imajo edina orodja za izvedbo takšnega projekta.

Kdaj bo Italija dobila super hitri vlak?

Na dveh odsekih v Italiji, od katerih je vsak dolg 150 km, trenutno potekajo študije izvedljivosti, v teku so tudi že pogajanja z italijansko vlado. Predvideni čas realizacije tega projekta je deset let. Gradnjo železniške infrastrukture, s katero bi omogočili prihod tehnologije Hyperloop, poleg Italije načrtujejo tudi v Braziliji, ZDA, Franciji, na Kitajskem, v Indiji, Južni Koreji, Indoneziji, na Slovaškem, Češkem, v Ukrajini in Nemčiji.

Tehnologija Hyperloop bo spremenila prihodnost logistike in prometa ter pomagala pri razvoju novejših sodobnih mest. Prva tovrstna železnica bo zgrajena med Dubajem in Abu Dabijem. Ko bo dokončana, bo omogočala prečkanje razdalje 140 km v samo 12 minutah. Atrakcijo bodo prvič predstavili na Expu 2020 v Dubaju.

In če zaključimo pri svoji zahodni sosedi, razdalja med Verono in Trstom je 260 km, vožnja z zelo hitrim vlakom pa bo v povprečju trajala 30 minut. Kot zanimivost, razdalja med Koprom in Mariborom je okrog 235 kilometrov; z vlakom Slovenskih železnic jo v najboljšem primeru premagamo v 4 urah in pol, če se usedemo na vlak z več prestopi, pa se vozimo tudi več kot 6 ur.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  18 .02. 2020 ob  22: 50
Mi smo lahko srecni da proga po vseh letih se vedno stoji in se ni ugreznila