Gantar bo iskal rešitve za zdravstvo

Minister za zdravje Tomaž Gantar za prihodnji teden načrtuje nekaj sestankov, na katerih bodo skladno s četrtkovim sestankom pri premierki reševali najbolj pereče težave v zdravstvu. V začetku tedna se bo sestal s predstavniki družinskih zdravnikov, v petek pa z dobavitelji zdravil bolnišnicam. Predvidoma v torek pa bo sestanek glede koncesij.

Predvidoma že v ponedeljek se bo sestal Gantar srečal s predsednikom sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.um Igorjem Muževičem. Sindikat opozarja predvsem na veliko preobremenjenost družinskih zdravnikov, od sestanka pa pričakuje konkretno časovnico, kdaj se bodo sestale delovne skupine, ki bodo razpravljale o težavah družinskih zdravnikov, kdo se bo sestal in do kdaj bodo zadevo rešili. Sindikat je namreč konkretne rešitve že predlagal, sedaj je "le vprašanje, kdaj bodo izpolnjene", je dejal Muževič.

Sicer pravi, da sta z Gantarjem že prej korektno sodelovala, vendarle pa od sedaj naprej pričakuje drugačen tempo uveljavljanja rešitev glede na to, da ima minister sedaj tudi podporo v vladi in je s problematiko družinske medicine dobro seznanjena tudi premierka Alenka Bratušek.

V torek naj bi na ministrstvu potekal sestanek glede opredelitve koncesij v prihodnje. O tem naj bi bila na sestanku minuli četrtek tudi najbolj vroča razprava, predlagani opredelitvi v predlogu zakona o zdravstveni dejavnosti pa naj bi nasprotovale predvsem zdravniške organizacije.

Dogovarjanje z dobavitelji zdravil in druge opreme oziroma pripomočkov, ki so nekaterim bolnišnicam nedavno zagrozili z blokado računov, sledi v petek. Gantar je sicer 5. julija izpogajal 14 dni časa, v katerih dobavitelji ne bi zahtevali izterjave.

Direktor največjega slovenskega veledrogerista Kemofarmacije Davorin Poherc opozarja, da se čas izteka. Z vsebino četrtkovega sestanka pri Bratuškovi je, kot je dejal za STA, seznanjen iz medijev. Nad rešitvijo, torej da se do 1. septembra poišče rešitev za financiranje bolnišnic, pa Poherc ni navdušen. Kot pravi, potrebuje konkretne rešitve takoj.

Od sestanka tako pričakuje, da mu bo Gantar zagotovil, da bodo dobili denar od bolnišnic. To lahko stori tako z interventnim zakonom, neposrednimi posegi v bolnišnice, lahko pa tudi prisili Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, naj bolnišnicam vnaprej izplača akontacije, predlaga Poherc.

"Če denarja ne bo, potem bo zelo konfliktna situacija," je napovedal in dodal, da grožnja blokade računov bolnišnic še vedno obstaja in je zelo možna. Pri tem je opozoril na težavnost poslovanja z državnimi institucijami, ki imajo finančne težave. "Dogovoriti se bo treba, kaj je v državi prioriteta. Če je to zdravstvo, kar kažejo tudi vse ankete, potem je treba stvari spremeniti," je še opozoril.