Gantar o čakalnih dobah: Stanje še ni alarmantno

Zdravje

Stanje glede dolžine čakalnih dob "še ni alarmantno", je danes v odgovoru na vprašanje poslanca SDS Dragutina Mateja poudaril minister za zdravje Tomaž Gantar. Pri tem je znova opozoril, da bo treba za zdravstvo zagotoviti dodatni denar, sicer se bo tudi v primeru čakalnih dob stanje občutno poslabšalo.

Gantar je pojasnil, da glavni razlog za dolge čakalne dobe ni v varčevanju, temveč v povečanju potreb na posameznih področjih zdravstva. Po njegovih besedah čakalne dobe daljša tudi pomanjkanje strokovnjakov, kar pa je prav tako povezano s pomanjkanjem denarja. Vendarle pa po ministrovih besedah na večini področij dopustne čakalne dobe niso presežene.

Glede enotnega in enakega sistema informiranja o dolžinah čakalnih dob je minister dejal, da bo sistem v celoti zaživel šele z uvedbo e-naročanja. Kot je dejal, je razpis že v teku, e-naročanje pa naj bi vzpostavili predvidoma spomladi 2014.

V odgovoru na vprašanje poslanca SDS Štefana Tisla glede ustanavljanja urgentnih centrov pa je Gantar pojasnil, da zadeve bolj ali manj potekajo v skladu z načrti, pomembno pa je, kaj bo z javnimi razpisi. Gantar pričakuje, da bodo vendarle večino pogodb podpisali do konca leta.

Pomidor |  21 .10. 2013 ob  16: 13
Gantar, počakaj, ko te bo kej zagrablo in boš moral čakati cel dopoldan, da prideš na vrsto.