FURS BO ODPOSLAL PRVE IZRAČUNE DOHODNINE: Če ga boste prejeli, boste dobre volje!

Slovenija

Čeprav je epidemija novega koronavirusa tudi finančni upravi premešala ustaljeni način dela, pa se že pripravlja na začetek pošiljanja informativnih izračunov dohodnine za leto 2019. Prvim zavezancem jih bo po pošti poslala še ta mesec, pozneje kot običajno pa jih lahko v svojih poštnih nabiralnikih pričakujejo zavezanci z dejavnostjo.

Informativni izračun dohodnine je sestavljen na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga Finančna uprava RS (Furs) na podlagi uradnih evidenc, in podatkov o dohodkih in vzdrževanih družinskih članih, ki ji jih morajo posredovati izplačevalci oz. zavezanci za dohodnino. Ko ga zavezanec prejme, mora preveriti pravilnost podatkov, in če se z njim strinja, v določenem času postane odločba.

Na Fursu običajno dohodnino najprej izračunajo za tiste, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane ter nimajo dohodkov od opravljanja dejavnosti ali katastrskega dohodka.

Ta prvi sveženj izračunov bodo na pošto predvidoma odpremili v torek in jih lahko zavezanci pričakujejo v svojih poštnih nabiralnikih takoj v začetku aprila. Razlika od prejšnjih let je, da bodo v prvem svežnju samo tisti zavezanci, ki imajo vračilo dohodnine ali pa so brez vračila oz. doplačila. Preveč plačano dohodnino lahko na svojih bančnih računih pričakujejo do 29. maja.

OBVESTILO❗️ Predvidoma 31. 3. bomo poslali prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine. ???? Prejeli jih bodo samo...

Objavil/a Finančna uprava RS dne Sreda, 25. marec 2020

Drugi sveženj za tiste, ki uveljavljajo olajšavo za vzdrževane družinske člane oz. so hkrati tudi sami vzdrževani družinski člani ali pa imajo dohodke od opravljanja dejavnosti ali katastrski dohodek, ponavadi sledi konec maja. V tem svežnju so ponavadi tudi izračuni za zavezance brez urejenega rezidentskega statusa, kot tudi posamezne manjše skupine zavezancev, za katere Furs v marcu še nima celovitih podatkov.

Vendar tokrat zaradi pred kratkim sprejetega zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju do konca maja še ne bodo imeli podatkov od fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost. Zakon namreč rok za oddajo davčnih obračunov akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti prestavlja za dva meseca, to je na 31. maj. Posledično se je skrajni rok za sestavo informativnih izračunov dohodnine za leto 2019 zamaknil za mesec dni - na najpozneje 30. junija.

Podaljšanje roka za oddajo davčnih obračunov akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti velja tako za tiste fizične osebe z dejavnostjo, ki ugotavljajo davčno osnovo z upoštevanjem dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov, kot tudi za tiste, ki ugotavljajo davčno osnovo z upoštevanje dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov.

Za vse zavezance velja, da lahko v približno mesecu dni po tem, ko informativni izračun dohodnine prejmejo, nanj vložijo ugovor. Če se z izračunom strinjajo, pa morajo morebitno premalo plačano dohodnino doplačati v ustreznem roku oz. preveč plačano dohodnino prejmejo vrnjeno na bančne račune.

Informativnega izračuna pa še vedno ne bodo prejeli zavezanci, za katere finančna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o odmeri dohodnine. Ti bodo morali tako kot vsako leto napoved vložiti sami, rok pa se tudi tu podaljšuje za mesec dni, to je na 31. avgust.

Furs informativne izračune že nekaj let pošilja z navadno pošto, za vročene pa veljajo 15. dan od datuma odpreme.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija