FINANČNA LUKNJA V ADRII AIRWAYS: Imela naj bi 90 milijonov evrov dolga

Slovenija

Adria Airways bo danes in v nedeljo znova izvedla le večerna poleta na relaciji Ljubljana-Frankfurt-Ljubljana, v ponedeljek pa bo izvedla 11 letov. Negotovost glede njene usode se tako nadaljuje. Vodstvo Adrie išče rešitve, njeni lastniki pa upajo na pomoč države. Potem ko je gospodarsko ministrstvo pristojne državne institucije pozvalo k preučitvi stanja Adrie Airways, bo minister Zdravko Počivalšek izkoristil priložnost ponedeljkovega zasedanja vlade za seznanitev o stanju podjetja in odločanje o možnih nadaljnjih korakih, so danes za STA povedali na ministrstvu.  

Minister Počivalšek je sicer že v minulih dneh večkrat poudaril, da je država pripravljena pomagati Adrii Airways, ki v teh dneh izvaja le nekatere lete. "Adria potrebuje celovito lastniško, finančno in poslovno prestrukturiranje, v okviru teh možnosti bomo iskali rešitve," je dejal v sredo in dodal, da bodo poskušali ukrepati hitro. Ministrstvo je k preučitvi finančnega stanja Adrie Airways pozvalo Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) kot specialista za prestrukturiranje družb, po nekaterih informacijah tudi Slovenski državni holding.

V DUTB so za današnje Delo potrdili, da so pregledali finančno stanje in poročilo predali gospodarskemu ministrstvu, več pa niso mogli povedati. Po neuradnih informacijah Dela je pregled menda potrdil, da ima Adria za okoli 90 milijonov evrov dolga. Za nadaljnje poslovanje družbe pa naj ne bi zadostovalo le štiri milijone evrov posojila, kot naj bi v zadnjih dneh državnim institucijam zatrjevali predstavniki Adrie, ampak bi menda takoj potrebovala 20 milijonov evrov, v nadaljevanju pa še 10 milijonov evrov.

Kako bo država reševala bodisi Adrio Airways bodisi letalsko povezljivost Slovenije, je v rokah vlade, ki se bo v ponedeljek seznanila s stanjem družbe in odločala o možnih nadaljnjih korakih. Ministrstvo za infrastrukturo je sicer že pripravilo spremembe zakona o letalstvu, s katerim bi, če bi bilo to potrebno, država zagotavljala povezljivost Slovenije s svetom.

Kot je danes v Ljubljani ob robu izjave za medije v okviru zbiranja podpisov podpore peticiji za spremembo dela ustave o državnem financiranju zasebnih šol dejala ministrica Alenka Bratušek, je predlog zakonskih sprememb v vladnem postopku, pri čemer ministrica upa, da bo sprejet v najkrajšem možnem času.  Če bo do stečaja Adria prišlo, bo tako povezljivost Slovenije s svetom zagotavljala država in financirala določene linije.

Na vprašanje katere, je pojasnila, da bo treba ugotoviti, katere linije bo trg vzpostavil sam in katere od tistih, ki niso vzpostavljene, so pomembne za državo. Ugiba se sicer tudi o možnosti, da bi država pustila, da gre Adria Airways v stečaj, nato pa ustanovila novo podjetje. Po neuradnih informacijah Dela bi za njegovo ustanovitev v začetku potrebovali med 15 in 20 milijoni evrov, nato pa med petimi in desetimi milijoni evrov, s katerimi bi država lahko subvencionirala nekatere linije.

Težava pri ustanovitvi novega prevoznika je, dodaja časnik, da bi ta potreboval nekaj časa za pridobitev dovoljenj. Bratuškova je danes glede te možnosti opozorila na evropska pravila, a dodala, da če za to možnost je, so v SAB za, da pa to ni vprašanje zanjo, ampak za finančnega ministra. Ob tem se je sicer vprašala, zakaj država te možnosti ni izkoristila že leta 2016, ko je bila Adria Airways prodana. "Mi si nismo želeli, da se Adria znajde v takšnem položaju, v kakršnem je danes. Delamo vse, da bi zadevo uredili," je poudarila. 

Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek

Bratuškova bi si sicer želela, kot je dodala, da se za obstoječe stanje v Adrii Airways "poišče tudi odgovornost pri tistih, ki so leta 2016 Adrio prodali tako neodgovornemu, nestrateškemu in finančno šibkemu lastniku".  Negotovost glede usode Adrie Airways se tako nadaljuje.

Prevoznik bo sicer danes in v nedeljo bo znova izvedel le večerna poleta na relaciji Ljubljana-Frankfurt-Ljubljana, v ponedeljek pa 11 letov. V ponedeljek bo Adria letela v Frankfurt, München, Bruselj, Zürich in na Dunaj. Pri vseh petih destinacijah bo izvedla tudi povratni let. Letela bo tudi iz Ljubljane v Tirano.  Kot so v petek zapisali v Adrii, nadaljujejo aktivne pogovore s potencialnimi novimi lastniki in glavnimi upniki ter ostajajo predani pri doseganju pozitivne rešitve za vse.

Potnikom še naprej svetujejo, da še pred prihodom na letališče preverijo, kdo operativno izvaja njihov let. Če je to Adria Airways, naj se obrnejo na prodajno mesto, kjer so kupili letalske vozovnice. Opolnoči naj bi Adrii poteklo tudi članstvo v mednarodnem združenju IATA. Ali ji je članarino uspelo poravnati, še ni znano.

Vodstvo družbe še naprej išče sredstva, da bi Adrio ubranili pred stečajem in izgubo operativne licence, medtem ko lastniki - nemški finančni sklad 4K - upajo na pomoč države. Še vedno čakajo na odločitev vlade, ali bo družbi namenila štiri milijone evrov pomoči, s katerimi bi po njihovih ocenah lahko nadaljevali z letenjem, drugače naj bi družbo poslali v stečaj. Pomoči v taki obliki sicer skoraj gotovo ne bo. To je med drugim poudaril tudi premier Marjan Šarec, gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je izpostavil, da Adria pod obstoječim lastnikom ne bo dobila niti evra pomoči.

Ena od možnosti naj bi bila po pisanju Financ tudi ustanovitev nove državne letalske družbe. Po neuradnih informacijah Dela je gospodarsko ministrstvo k iskanju rešitev za Adrio in ohranjanje povezljivosti Slovenije pozvalo tudi Slovenski državni holding. Omenja se tudi, da bi finančno pomoč za Adrio prispevala SID banka. Agencija za civilno letalstvo je v sredo dala Adrii še teden dni, da predloži potrjen finančni načrt prestrukturiranja, sicer ji bo odvzela licenco za letenje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija