FESTIVAL MALVAZIJE: To so zmagovalci festivala žlahtnega okusa Mediterana (FOTO)

Piran

21. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana je obiskovalkam in obiskovalcem ponudil več kot 170 vzorcev malvazij, ki jih je pridelalo 72 vinarjev. Na ocenjevanje so poslali 110 vzorcev, 51 jih je prejelo zlato medaljo, pet pa se jih je okitilo z zmagovalnim naslovom.

V nedeljo in ponedeljek, 10. in 11. marca, je Društvo vinogradnikov slovenske Istre v Hotelu Slovenija v Portorožu organiziralo že 21. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Festival je letos privabil 72 vinarjev iz slovenske in hrvaške Istre, Krasa, Brd, Vipavske doline in Italije, ki so predstavili 170 vzorcev malvazij. Kot je povedala Ingrid Mahnič, predsednica društva, se festival vsako leto povzpne še eno stopnico višje: "Vsako leto se z našimi malvazijami druži več ljudi. Sprva je povezoval pridelovalce in poznavalce malvazije iz slovenske Istre, že nekaj let pa skupaj ustvarjamo mednarodni dogodek, ki ga ljubitelji vin na svojih koledarjih obkrožijo že leto vnaprej."

Tudi letos sta dve petčlanski komisiji pod vodstvom predsednika ocenjevanja enologa Tilna Praprotnika še pred festivalom ocenjevali vina, prijavljena na ocenjevanje Sommelier Slovenije 2019. 110 vzorcev so razdelili v šest kategorij, in sicer penine, sveža, zrela, macerirana, s preostankom sladkorja in letos prvič tudi aromatizirana malvazija. V zadnji kategoriji so ocenili le en vzorec, zato za zmagovalca niso bili izpolnjeni vsi pogoji.

Med peninami je slavila Penina Pallidia iz vinske kleti Vina Sanabor, med svežimi malvazijami se je najvišje uvrstila malvazija 2018 iz Vinske kleti Robi in Dorjano Korenika, med zrelimi je bila najbolj prepričljiva malvazija Capo d'Istria iz kleti Vinakoper, med maceriranimi je največ točk prejela malvazija aMorus iz kleti Montemoro, med malvazijami s preostankom sladkorja pa je slavila vinska klet Baccellieri z malvazijo Greco di bianco.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija