ESS DANES O TRETJEM PROTIKORONSKEM ZAKONU: Delodajalci imajo vrsto predlogov

Slovenija

Vlada, delodajalci in sindikati se bodo danes na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) dogovorili o delu na tretjem protikoronskem zakonu, za katerega imajo delodajalci že vrsto predlogov. Zakon naj bi sicer med drugim zagotovil dodatno pomoč najbolj prizadetim gospodarskim sektorjem in vzpostavil shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa.

Tretji protikoronski zakon naj bi predstavljal izhodno strategijo za čas po epidemiji novega koronavirusa. Vladni predstavniki so v minulih tednih napovedovali, da bo predvidel posebno pomoč najbolj prizadetim dejavnostim, med njimi gostinstvu in turizmu.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je medtem razkril, da bo uzakonil tudi ukrep subvencioniranega skrajšanega delovnega časa po zgledu Avstrije oz. Nemčije.

Janez Cigler Kralj

Delodajalci so medtem že predstavili številne predloge, ki bi jih moral vključevati zakon. Na področju trga dela so se ob shemi skrajšanega delovnega časa zavzeli za poenostavitev postopka odreditve dela od doma oz. drugega dela v izjemnih okoliščinah tudi za čas po epidemiji ter ohranitev višine minimalne plače v letu 2021 na ravni letošnje.

Na finančnem področju ob pomoči najbolj prizadetim panogam predlagajo širitev pozavarovanja terjatev, odkup terjatev, ustanovitev investicijskega sklada, državno subvencijo najemnin prizadetim poslovnim subjektom.

Med sistemskimi predlogi pa si želijo oprostitve plačila nadomestil za stavbna zemljišča za letos prizadetim podjetjem ter zakonsko ureditev sistema upravljanja z nenevarnimi in nevarnimi odpadki.

Svoj "lonček" bodo zagotovo pristavili tudi sindikati.

ESS ima sicer danes med drugim na dnevnem redu še dogovor o delu pri pripravi socialnega sporazuma in spremembe pokojninskega načrta poklicnega zavarovanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija