ERJAVEC IN MARKOČIČ PODPISALA MENJALNO POGODBO: "Tudi v naši državi je možno premakniti stvari - in to hitro"

Izola

Na današnji novinarski konferenci v Izoli sta župan Danilo Markočič in minister za obrambo Karl Erjavec podpisala menjalno pogodbo, na podlagi katere bo občina od ministrstva za dve leti prejela v brezplačno uporabo objekt na Drevoredu 1. maja 11. V objektu v središču mesta namerava občina vzpostaviti dnevno-varstveni center za starejše in center za dementne. V zameno bo ministrstvu priskrbela službena stanovanja za pripadnike mornariškega diviziona.

Od leve proti desni: Evgenij Komljanec, Karl Erjavec, Danilo Markočič, Vasja Medvešček

Objekt, v katerem bi se izvajali javni programi, je zaradi lege in bližine Zdravstvenega doma Izola strateškega pomena in ker že dolga leta sameva, je prišlo do dogovora, da ga bo ministrstvo prepustilo Občini Izola v brezplačno začasno uporabo.

"Jaz sem presenečen in zadovoljen, da je možno tudi v naši državi premakniti stvari, in to hitro premakniti," je ob začetku novinarske konference poudaril župan Danilo Markočič. "Sem več kot zadovoljen, sploh pa zato, ker se v Izoli - tako kot verjetno tudi drugod - dviguje starostna meja in s tem potrebe po raznih programih," je še dejal.

Objekt, ki prehaja v last občine, za ministrstvo ni bil najbolj perspektiven, po drugi strani pa bo ministrstvo na podlagi današnjega dogovora prišlo do potrebnih službenih stanovanj za pripadnike mornariškega diviziona, pa je navedel Erjavec. "Glede na to, da je ta objekt v centru mesta in smo ugotovili, da je neprimeren za ta namen, zato smo se odločili, da gremo v zamenjavo. Pohiteli smo tudi, ker smo želeli, da objekt ne bi še nadalje propadal," je na novinarski konferenci pojasnil minister. "Jaz sem s to menjavo na nek način zelo zadovoljen in prepričan, da bomo to na koncu realizirali." Kot je še dodal, pa "to verjetno ni ne prvi ne zadnji projekt, ki ga bomo skupaj izvedli" z Občino Izola.

V dogovoru je predviden dveletni rok, v katerem bo občina vzpostavila pogoje za to, da ministrstvo pridobi ustrezna službena stanovanja v enaki vrednosti. Kot je pojasnil Markočič, cenitve objekta še niso opravili, Erjavec pa je dodal, da bo od končne ocene odvisno, koliko stanovanj bo ministrstvo dobilo. Poleg tega bo občina sama poskrbela za obnovo nepremičnine.

Po besedah direktorja Doma upokojencev Izola Vasje Medveščka bodo v objektu, ki ga pridobiva občina, odprli dnevni center po vzoru drugih slovenskih domov upokojencev. "V Izoli smo si že nekaj časa želeli, da bi odprli nekaj podobnega, a nismo imeli ustreznih kapacitet. Zato smo zelo zadovoljni, da se je našla ta rešitev," je pojasnil Medvešček.

V dnevnem centru bodo po njegovi oceni lahko zagotavljali dnevno varstvo do največ 20 osebam, starejšim od 65 let, kar bo dobrodošla dopolnitev sedanji ponudbi doma upokojencev. "Dnevno varstvo je namenjeno osebam, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov še niso pripravljene ali pa niti ne potrebujejo celodnevnega varstva v domu upokojencev - in predstavlja alternativno obliko, mogoče tudi pomaga pri lažjem prehodu iz domačega okolja v celodnevno domsko oskrbo," je dodal.

Obenem bo Zdravstveni dom v objekt umestil center za krepitev zdravja, ki vključuje preventivne preglede za otroke in mladostnike, izvajanje preventivnih obravnav za ogrožene otroke in mladostnike ter izvajanje integrirane preventive kroničnih bolezni na primarni ravni, zdravstvenega varstva in podobno, je naštel direktor zdravstvenega doma Evgenij Komljanec. "To je eden redkih projektov, za katerega se mi zdi, da kakor koli ga obračaš, je sinergija res izjemna. Tukaj bi se res zahvalil ministru in županu, da sta tako hitro pristopila k temu projektu in da razumeta naše težave. Tu bo resnično veliko narejeno za starostnike in občanke in občane Občine Izola," je še pojasnil.

Center namreč trenutno deluje v omejenih prostorih zdravstvenega doma, ki so povsem neprimerni. V centru bodo sicer zagotavljali celovito izvajanje zdravstvenih in vzgojnih aktivnosti za krepitev zdravja pri prebivalcih vseh starostnih skupin, zato je projekt dobrodošel tudi z vidika medgeneracijskega sodelovanja, je dodal Komljanec.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija