EGIPT ŽELI OŽIVITI TURIZEM: Po 50 letih ponovno dovolili obisk tega kraja (VIDEO)

Svet

Egiptovske oblasti so ta konec tedna po več kot 50 letih znova dovolile turistični obisk dveh piramid v kraljevi nekropoli Gahšur na levem bregu Nila. Kot je sporočilo pristojno ministrstvo, sta po končani obnovi od sobote na ogled 'zlomljena' piramida faraona Sneferuja in manjša piramida v bližini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.


'Zlomljena' piramida

Posebej zanimiva je 100 metrov visoka piramida, ki je dobila ime 'zlomljena', ker so njen naklon med gradnjo zmanjšali, da bi povečali stabilnost piramide. Tako je zgornji del položnejši od spodnjega. Zgraditi jo je dal faraon Sneferu, začetnik četrte dinastije Starega kraljestva, ki je vladal pred okoli 4600 leti in je zgradil kar tri piramide. Turistični obisk te piramide je bil od leta 1965 prepovedan.

Po besedah ministra Kaleda al Ananija so arheologi med izkopavanji v bližini piramid odkrili tudi sarkofage in ostanke kakih 4000 let starega zidu. Zid, dolg kakih 60 metrov, se razteza južno od piramide faraona Amenemhata II. iz 12. dinastije. "Našli so več kamnitih, glinenih in lesenih sarkofagov. V nekaterih so tudi dobro ohranjene mumije," so sporočili z ministrstva. Med najdbami so tudi posmrtne maske in orodje za obdelavo kamna.

V Egiptu si v zadnjih letih zelo prizadevajo za oživitev turizma, ki je ena glavnih gospodarskih panog v državi, tudi s promocijo arheoloških odkritij. Tamkajšnji turizem si namreč še ni povsem opomogel od vstaje in nemirov v letu 2011, dodaja francoska tiskovna agencija AFP.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija