DRUŽINSKO NASILJE TOKRAT V IZOLI: "Ne vztrajajte v odnosu zaradi podobe popolne družine"

Kronika

Policisti koprske policijske uprave so v zadnjih 24 urah intervenirali v 39 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 124 klicev. Obravnavali so šest prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda, in zasegli eno vozilo. S področja kriminalitete so obravnavali štiri tatvine. Dvakrat so intervenirali zaradi kršitev javnega reda in miru ter enkrat zaradi nasilja v družini v Izoli.

V Kopru so bili na delu tatovi, nekdo je s parkiranega skuterja ukradel vse štiri smerokaze.

Včeraj popoldne so koprski policisti ustavili voznika osebnega avtomobila, ki je vozil kljub izrečenemu ukrepu prepovedi vožnje. Avto so mu zasegi, sledi obdolžilni predlog.

Na območju PU Koper so od torka od 6. ure do danes do 6. ure obravnavali dve osebi, oba državljana Afganistana, ki sta nedovoljeno prestopili državno mejo s Hrvaško. Postopki še potekajo.

Izolski policisti so obravnavali nasilje v družini. Edina informacija, ki so jo sporočili s koprske policijske uprave v zvezi s tem dogodkom je, da bodo zoper kršitelja vložili kazensko ovadbo.

Policija: ne vztrajajte v nasilnem odnosu

Smo pa ravno v tednu boja proti nasilju, zato na PU Koper pozivajo, da postavimo ničelno toleranco do vsakršne oblike nasilja. Nasilje ima številne posledice tako za posamezne žrtve kot tudi za družbo. Prizadene na milijone žensk in otrok po svetu ne glede na njihovo narodnost, starost, versko ali osebno prepričanje, družbeni položaj, telesne sposobnosti in spolno usmerjenost. Nasilje ni sprejemljivo, zato ga prijavite, pozivajo na koprski policijski upravi.

Zaskrbljujoče je dejstvo, da tako nasilje nad ženskami kot tudi nasilje v družini velikokrat trajata več let, preden nanje postane pozoren kdo izven družine in se aktivno vključi v iskanje pomoči za žrtev.

Ženske in otroci nasilja v družini velikokrat ne prijavljajo zaradi strahu, sramu, neozaveščenosti, občutka lastne krivde in brezizhodnosti položaja ter zaradi groženj in maščevalnosti storilca. Nekatere žrtve mogoče niti ne vedo, kam po pomoč in kaj se bo zgodilo po prijavi nasilja, včasih pa razlog za vztrajanje v nasilnem odnosu izhaja iz družbene podobe 'popolne' družine in tradicionalne vloge ženske.

Ženske - še posebej, če imajo otroke - se velikokrat nimajo kam umakniti ali pa zaradi socialne izoliranosti nimajo razvite mreže odnosov, ki bi jim lahko izven družine v tej situaciji nudili podporo in pomoč. Da lahko policija posreduje in žrtvam zagotovi pomoč, je treba nasilje prijaviti. Žrtve lahko nasilje prijavijo takoj, ko se zgodi, lahko pa tudi kasneje, in sicer na telefonski številki policije za klic v sili 113, na lokalni policijski postaji, na policijski upravi ali na okrožnem državnem tožilstvu.

Ker ženske in otroci pogosto nasilja ne prijavljajo, imajo v tem primeru neprecenljivo vlogo prijatelji, sorodniki, sošolci, sodelavci, sosedje, ki nasilje vidijo oz. slišijo in ga lahko tudi prijavijo, žrtvam pa tako nudijo konkretno pomoč in jih razbremenijo občutkov krivde.

V petek, 29. novembra, bodo policisti in predstavniki nevladnih organizacij predstavili svoje delo na področju boja proti nasilju v koprskem Planetu Tuš.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  27 .11. 2019 ob  14: 16
Ali pa nekdo ki gre pod voltom,slisi kricanje,pljosko in jok...morda vidi dekle z krvavim nosom,nesrece kako pade po stopnicah dirito na uko,lahko tudi po lojtri...
Zjutraj v trgovini ob sedmih z soncnimi ocali.
Ajde skidaj majmuna pejdi enostavno proc