POŠTA SLOVENIJE PO PREVZEMU INTEREUROPE PREDLAGA NOVE NADZORNIKE: Znana so imena za vrh logista

Slovenija

Uprava Intereurope je za 30. december sklicala skupščino, na kateri bodo imenovali nove člane nadzornega sveta. V juniju so namreč odstopili vsi štirje predstavniki kapitala v nadzornem svetu družbe, ki je pristala v rokah Pošte Slovenije. Ta zdaj predlaga nove nadzornike - tri člane poslovodstva in nekdanjega nadzornika Pošte.

Pošta Slovenije za člane nadzornega sveta predlaga generalnega direktorja Pošte Borisa Novaka, člana poslovodstva Andreja Rihterja in Vinka Filipiča ter nekdanjega nadzornika Milana Perovića. Omenjeni bodo v nadzornem svetu koprskega logista zamenjali Vojka Čoka, Roka Rapeta, Matijo Vojska (ta je bil sicer medtem imenovan v upravo Intereurope in ima zamrznjen mandat člana nadzornega sveta) in Jožeta Golobiča.

Novi nadzorniki bodo štiriletni mandat nastopili z dnem imenovanja na skupščini, izhaja iz danes objavljenega sklica skupščine.

Pošta Slovenije je 13. novembra zaključila prevzem Intereurope, ki ga je s konzorcijem bank - SID banko, NLB, Gorenjsko banko, Novo KBM in Intesa Sanpaolo - sklenila 10. maja letos, in postala 72,13-odstotna lastnica logistične družbe. Konzorciju prodajalcev je za omenjeni paket delnic Intereurope plačala 28,75 milijona evrov oz. 1,45 evra na delnico. Prejšnji teden je Pošta objavila namero za prevzem še preostalega deleža Intereurope.

Dva dni pred zaključkom transakcije so nadzorniki zamenjali dolgoletnega prvega moža Intereurope Ernesta Gortana. Kot razlog so navedli zamude pri uvajanju ustreznega sistema korporativnega upravljanja in ustreznega sistema odkrivanja in preprečevanja prevar. Vodenje družbe je začasno prevzel dosedanji član uprave Marko Cegnar, v upravo pa je bil takrat zaradi te kadrovske rošade imenovan tudi Vojsk.

Intereuropa sicer po finančnem in poslovnem prestrukturiranju v minulih letih posluje dobro. Na ravni skupine je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 120,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je en odstotek več kot v enakem obdobju lani, vendar šest odstotkov manj od načrtov. Čisti dobiček se je skladno z načrti povečal za dva odstotka na 4,2 milijona evrov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija