DOSTAVA HRANE NA DOM POD DROBNOGLEDOM INŠPEKTORJEV: Umazanija v vozilih za prevoz

Slovenija

Uprava za varno hrano je v prvi polovici aprila, torej v času veljave ukrepov, povezanih z omejevanjem širjenja novega koronavirusa, opravila poseben nadzor nad izvajalci dostave pripravljenih jedi na dom in izvajalci, ki so razvažali hrano potrošnikom. Opravili so 70 inšpekcijskih nadzorov in odkrili več pomanjkljivosti in neskladnosti.

Nadzor Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bil, kot so sporočili s kmetijskega ministrstva, usmerjen predvsem v izpolnjevanje higienskih pogojev in ustreznega ravnanja z živili.

Inšpektorji so v 20 primerih odkrili pomanjkljivo dokumentacijo notranjega nadzora, v enem primeru neustreznost termične obdelave jedi, v petih primerih niso bile zagotovljene minimalne higienske zahteve za prevozna sredstva, v petih primerih pa ni bila zagotovljena ustrezna temperatura med prevozom oz. evidence niso bile ustrezno vodene.

Drugače povedano: v 28,5 odstotka pregledanih primerih gostinci niso ustrezno posodobili dokumentacije notranjega nadzora, pri sedmih odstotkih pregledanih obratov je bila pomanjkljiva higiena vozila oz. opreme kot tudi vodenje ustrezne temperature med prevozom. Prav tako je bila pri sedmih odstotkih obratov nepopolna registracija obrata.

"Rezultati nadzora kažejo, da je bila odločitev o posebnem nadzoru upravičena," so prepričani na upravi za varno hrano.

Slovenska vlada je s 16. marcem z odlokom prepovedala ponudbo ter prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju celotne države. Med izjeme je uvrstila dostavne službe, s čimer je omogočila tudi dostavo hrane na dom. To možnost so izkoristili številni gostinci, tudi nekateri takšni, ki doslej take oblike poslovanja niso ponujali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  06 .05. 2020 ob  08: 42
Je treba uničiti še tistih par gostincev, ki so delali v zadnjih mesecih. Inšpektorji od kod bo prihajala plača za vas, če ne bo davkoplačevalcev?