DOBRA NOVICA ZA SLOVENIJO: Na voljo ima 200 milijonov za delojemalce in podjetja

Svet

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je za Televizijo Slovenija napovedala, da bo Sloveniji od danes na voljo 200 milijonov evrov za črpanje iz sheme Sure. Skupaj je Sloveniji namenjena sicer milijarda evrov, tako bodo sledili še nadaljnji obroki.

Ursula von der Leyen

Kot je dejala, želijo s programom Sure predvsem pomagati slovenskim delojemalcem in podjetjem.

"Podjetja v tej hudi krizi težko ohranjajo zaposlene. Mi jim sporočamo, naj ne odpuščajo, čeprav dela ni dovolj. S programom Sure jim pomagamo pri izplačevanju plač, da bo strokovno znanje ostalo v podjetjih. Ko se bo gospodarstvo znova zagnalo, ga bodo potrebovala, da bodo lahko sprejemala naročila in bodo prva na trgu," je povedala za Televizijo Slovenija.

Dejala je tudi, da bodo posojila izjemno ugodna, a da se o pogojih še dogovarjajo z državami. Po njenih besedah bo odločilno sodelovanje socialnih partnerjev, da bodo ugotovili, katera podjetja morajo podpreti s posojili, da bodo lahko obdržala zaposlene in poslovala na trgu, ko bo gospodarstvo spet oživelo.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je v pogovoru za TV Slovenija dodal, da "v nizkem startu" čakajo na ta sredstva. Minister za delo Janez Cigler Kralj ima po njegovih navedbah pripravljen program porabe - gre za finančno pokrivanje že obstoječih ukrepov in financiranje novih ukrepov, ki še sledijo, da bodo ohranjali delovna mesta.

Zdravko Počivalšek

V sedmem protikoronskem zakonodajnem paketu bodo med drugim tudi naslavljali vse težave podjetnikov po različnih branžah, ki doslej še niso bile naslovljene.

Sicer pa je von der Leyenova danes spregovorila tudi o nakupih cepiv proti covidu-19. Tako bo komisija danes sklenila peto pogodbo za nakup cepiv, tokrat s podjetjem Cerevac.

Počivalšek pa je komentiral tudi dejstvo, da bi lahko zaradi Pfeizerjevega cepiva proti covidu-19, ki se mora shranjevati pri minus 80 stopinj Celzija, prišlo do logističnih težav pri transportu in hrambi cepiva. Minister je dejal, da so o tem že govorili na vladi in da bo predstavljalo velik logistični problem, a verjame, da bodo to uredili v najkrajšem možnem času. "Želim pa, da se kot država vedemo odgovorno in vprašanje covida-19 rešimo z ali brez cepiva," je pristavil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  17 .11. 2020 ob  08: 46
Hrvatska bo dobila 500 milijonov, s tem, da imamo mi proporcionalno precej večje gospodarstvo. Kje je tu pogajalski uspeh vlade?