DOBILI BOMO POŠILJKO SMETI: Indonezija vrača več sto zabojnikov, tudi z nevarnimi materiali

Svet

Indonezija bo na Zahod znova vrnila več sto zabojnikov odpadkov. Carinska služba je namreč v kontejnerjih, ki naj bi vsebovali plastiko za recikliranje, našla nevarne materiale. Smeti bodo romale nazaj v države izvora: Avstralijo, ZDA, Nemčijo, Grčijo, Belgijo, na Nizozemsko, v Novo Zelandijo, Hongkong, Francijo, Veliko Britanijo in Slovenijo.

Indonezijska carinska služba je med julijem in septembrom v štirih pristaniščih v državi pregledala prek 2000 zabojnikov smeti, kar 550 pa jih je kljub drugačnim zatrdilom vsebovalo nevarne in neplastične substance, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vzhodnoazijska država je zato na Zahod že vrnila 300 zabojnikov, drugi neustrezni kontejnerji pa na to še čakajo. "Uvožene smeti, mešane z nevarnimi odpadki, je treba poslati nazaj," je dejal prvi mož indonezijske carinske službe Heru Pambudi. Indonezijski organi so zaradi kršitev po njegovih besedah že sprožili postopke proti trem podjetjem, povezanim s pošiljkami.

Največ toksičnih odpadkov je prišlo iz Avstralije, zabojnike pa vračajo tudi v druge države, med njimi Slovenijo.

Jugovzhodna Azija se vse bolj odločno upira odpadkom z Zahoda, saj noče postati odlagališče za tuje smeti. Potem ko je pred kratkim kontejnerje z odpadki zavrnila Kambodža, se je za ta korak že večkrat odločila tudi Indonezija.

Ta država zaradi vse več pošiljk zaostruje nadzor nad tujimi odpadki. Do porasta dostave odpadkov v države jugovzhodne Azije je prišlo, potem ko je Kitajska lani s ciljem, da zaščiti svoje okolje, prenehala sprejemati odrabljeno plastiko.

Avstralija se je v luči globalne zaskrbljenosti glede onesnaževanja oceanov in odpora v jugovzhodni Aziji že zavezala, da bo prenehala izvažati odpadke, ki jih je mogoče reciklirati. Po svetu je vsako leto proizvedenih okoli 300 milijonov ton plastike, večina pa je konča v zemlji ali morju. Posebej zaskrbljujoča je mikroplastika, ki ogroža morski živelj, ptice in druge živali.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija