Do evropskih volitev še 100 dni

Do evropskih volitev je še 100 dni in nekaj ur, so danes opozorili v informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji. Kot je poudaril vodja pisarne Janez Vouk, volivci z oddajo glasu na volitvah posredno vplivajo na svojo prihodnost v EU. Parlament bo sicer za informacijsko kampanjo v zvezi z volitvami odštel 16 milijonov evrov.

Evropski parlament bo sicer v okviru kampanje volivce nagovarjal med drugim s televizijskim in radijskim oglasom, plakati, na spletnih družbenih omrežjih in širše na spletu. Med zanimivimi je aplikacija My vote oziroma moj glas, s pomočjo katere lahko volivci preverijo, kako so posamezni evropski poslanci glasovali v svojem dosedanjem delu ter prek njihovih stališč presodijo, kdo jim je blizu, pravi Vouk.

Glede volilne udeležbe, ki je bila v Sloveniji leta 2004 in 2009 okoli 28-odstotna, Vouk izraža upanje, da bo tokrat višja. "Imamo še 100 dni, tukaj se lahko še marsikaj zgodi," je dejal. Izpostavil je sicer, da morajo v aktiviranju volivcev svojo vlogo odigrati tudi mediji, pa tudi politične stranke s predvolilno kampanjo. "Na vseh nas je, da povemo, da so volitve v parlament pomembne. Ne gre le za to, da je tu osem predstavnikov iz Slovenije, ki naj bi zastopali državo - oni zastopajo državljane," je izpostavil Vouk.

Na novinarski konferenci je nastopil tudi direktor državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko, ki je predstavil nekaj pomembnejših datumov, povezanih z evropskimi volitvami. Med drugim je poudaril, da lahko volivci od 24. februarja pa vse do 24. aprila na upravnih enotah s podpisom izrazijo podporo morebitnim od strank neodvisnih kandidatov. To je tudi rok, do katerega morajo predlagatelji list vložiti kandidatne liste na DVK.

Sogovornika sta sicer opozorila tudi, da v trenutku, ko se bodo 25. maja v Sloveniji zaprla volišča, rezultati še ne bodo nemudoma znani. DVK namreč, kot je poudaril Vučko, delnih neuradnih izidov ne bo smela objaviti, dokler se ne zaprejo volišča po vsej Evropi, to pa je ob 22. uri po srednjeevropskem času. Lahko pa prve rezultate, sicer neuradne in še nepopolne, pričakujemo kmalu po tej uri, je dodal.

Deli novico: