DISKRIMINACIJA SLOVENSKE MANJŠINE V ITALIJI: Težave zaradi šumnikov komentiral tudi minister Arčon (VIDEO)

Trst

Če želijo pripadniki slovenske manjšine v Italiji podaljšati vozniško dovoljenje in imeti na dokumentu zapisano svoje pravo ime in priimek – v primeru, da to vsebuje črke č, š in ž, morajo doplačati. In ne samo to, na dokument morajo čakati dlje kot tisti, ki šumnikov v imenu ali priimku nimajo. Gre za kršitev zakonodaje, hkrati pa za diskriminacijo slovenske manjšine. Bo italijansko notranje ministrstvo zadevo rešilo?

Slovenci v Italiji se soočajo s težavami pri podaljšanju vozniškega dovoljenja, če imajo v imenu ali priimku črke č, š ali ž. Poleg tega, da morajo storitev doplačati, morajo tudi dlje časa čakati na vozniško dovoljenje.

Italijanska senatorka slovenskga rodu Tatjana Rojc opozarja, da gre za veliko problematiko. Obrnila se je tudi na italijanskega notranjega ministra, a na njegov odziv še čaka. 

Da gre za kršitev zakona poudarja tudi Marko Jarc, predsednik paritetnega odbora, ki se ukvarja z vprašanji slovenske narodne skupnosti v Italiji. Gre za tehnično napako ali za politično vprašanje? In kaj o tem meni minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, Matej Arčon? Pridobili smo odziv obeh, podrobnosti pa v spodnjem videoposnetku. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  01 .04. 2023 ob  11: 33
Kaj je prvi april ali vi to zares?