DEKAN TURISTICE O VPLIVU KORONAVIRUSA NA TURIZEM: "Turisti imamo slab spomin, ko gre za varnostna tveganja"

Piran

Pri zahodnih sosedih, kjer je koronavirus tako rekoč eskaliral, so posledice že močno občutne. Ne le v krajih svetovno znanih znamenitosti, slaba turistična sezona se obeta tudi takoj za mejo, v Furlaniji - Julijski krajini. Turisti odpovedujejo svoje prihode in rezervacije. O tem, ali je širjenje koronavirusa že zagrizlo v obalni turizem in kaj gre pričakovati v prihodnje, smo se pogovarjali z dekanom Fakultete za turistične študije (Turistica), izr. prof. dr. Janezom Mekincem.

Kako menite, da se širjenje koronavirusa odraža v slovenskem turizmu, še posebej v turizmu slovenske Istre? Že lahko govorimo o vplivu na obalni turizem? 

Tako kot se zelo dinamično spreminja stanje okuženih in bolnih v posameznih državah, se tudi nenehno spreminja tveganje, da se bo zmanjšal obisk tujih gostov v Sloveniji in seveda tudi manjši 'outgoing' slovenskih turistov. Turistične agencije do danes niso zaznale množičnega odpovedovanja počitnic oziroma aranžmajev, bili pa so posamezni primeri.

izr. prof. dr. Janez Mekinc

Če se bo pojav virusa razširil po Evropi in ostalih kontinentih, seveda lahko pričakujemo zmanjšanje zanimanja za potovanja in več odpovedi že sklenjenih aranžmajev. Trenutno je zaznati upad turistov iz Azije, še posebej iz Kitajske, od koder obišče Slovenijo 160.000 turistov letno. Epidemija koronavirusa je povzročila 40-odstotno zmanjšanje letalskih povezav med Evropo in Kitajsko, kar je močno omejilo potovanja kitajskih in ostalih azijskih turistov.

Na Obali, pa tudi drugje v Sloveniji, bodo posledice pojava koronavirusa in obseg odpovedi oziroma zmanjšanja prihoda tujih gostov lažje ocenili v prihodnjem tednu. Zagotovo je turizem v severni Italiji zaradi epidemije in omejitev gibanja pod močnim pritiskom, na drugi strani pa bo naslednji teden v Berlinu največji svetovni sejem turizma in organizatorji so še pred kratkim zagotovili, da bodo dogodek, ki ga v petih dneh obišče 200.000 ljudi, izvedli - ob sicer dodatnih higienskih varnostnih ukrepih.

Gre pričakovati, da bo koronavirus imel vpliv na bližajoče se velikonočne in prvomajske praznike?

Obisk azijskih turistov, še posebej Kitajcev, se bo za velikonočne in prvomajske praznike zagotovo zmanjšal. Kako bo koronavirus vplival na potovanja domačih gostov in gostov iz drugih držav, pa je v tem trenutku, ko se epidemija koronavirusa širi po Evropi in svetu, nemogoče oceniti.

Kdaj bo mogoče oceniti, kakšen bo vpliv na poletno turistično sezono?

To oceno bo mogoče oblikovati v maju oziroma juniju 2020.

Bi lahko bile posledice na turizem dolgotrajne?

Posledice zagotovo ne bodo dolgotrajne, saj se bo svetovni tok turizma vrnil v normalne tirnice takoj, ko bo epidemija zaustavljena in ne bo več vplivala na družbeno in ekonomsko stanje. Izkušnje kažejo, da imamo turisti zelo slab spomin, ko govorimo o varnostnih tveganjih. Ko se razmere varnostno stabilizirajo na določeni destinaciji, se turisti vrnejo.

Med nekaterimi gostinci in trgovci je zavladal strah pred gosti oziroma strankami iz Italije. Od ust do ust krožijo celo ideje, da bi jim prepovedali vstop v restavracije in trgovine. Kakšno je vaše mnenje o takih predlogih?

To so predlogi ukrepov, ki so skregani tako s poslovno logiko kot z etiko zaposlenih v turizmu. Kako lahko sklepamo, da predstavlja italijanski gost večje tveganje v restavraciji kot slovenski gost, za katerega gostinec ne ve, da se je pred dvema dnevoma vrnil s Kitajske, Tajske, iz Vietnama, s Koreje ali iz Kambodže? Ob takšnih predlogih ostanem brez besed, ker odpove vsa zdrava logika in kaže na popolnoma nerazumevanje na eni strani širjenja virusa in na drugi strani turizma kot najpomembnejše svetovne gospodarske panoge.

V Sloveniji oziroma na Obali še ni potrjenega primera okužbe s koronavirusom. Menite, da bi lahko prva registrirana okužba imela drastičen vpliv?

Pojav koronavirusa v Sloveniji bo zagotovo vplival na turizem. Kako bo vplival, bo odvisno od obsega in števila okuženih, načina medijskega poročanja o pojavu, načina komunikacije in obveščanja uradnih organov o ukrepih za preprečitev širjenja ter nenazadnje tudi turističnih delavcev, ki bodo morali upoštevati vse preventivne ukrepe v gostinskih in nastanitvenih obratih.

Vseeno pa zaupam v slovenski zdravstveni sistem in sistem civilne zaščite, ki lahko s ustreznimi ukrepi omejita širjenje virusa v Sloveniji. Do sedaj so reakcije in ukrepi slovenske vlade sorazmerne tveganju in obenem so ti ukrepi predstavljeni javnosti na način, da ne vnašajo panike in dodatnega nepotrebnega vznemirjenja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  27 .02. 2020 ob  12: 45
Poslovno logiko lahko prevedemo v besedo tveganje.Vedno gre samo in le za denar.Več kot očitno je,da so obalo v zadnjem času preplavili Italijani.
Zaradi naše promocije,da pri nas ni nič.To je le vprašanje časa.
Tisti ki z ljudmi delajo,so v tem trenutku na udaru.
Če so prej delali z veseljem,sedaj delajo z strahom.
Prisiljeni so biti v stiku z temi ljudmi,ki so vsi potencijalni prinašalci.
In med tem ko poTv pislušajo kako smo nepripravljeni,
še kar strežejo te ljudi.
Če je to kar mediji objavljajo vse res,je ta trenutek delo z ljudmi ruska ruleta.