DANES ZNANI FINALISTI IZBORA ZA EPK 2025: Med kandidati tudi združene obalne občine

Slovenija

Ministrstvo za kulturo bo na današnji novinarski konferenci razglasilo mesta, ki so se uvrstila v končni izbor za naziv Evropske prestolnice kulture (EPK) 2025. Katera so se uvrstila v drugi krog za naziv, bodo razkrili po tem, ko je vseh šest prijavljenih mest - Ljubljana, Kranj, Nova Gorica, Piran, Ptuj in Lendava - predstavilo svojo kandidaturo.

Mesta, ki so oddala prijavno knjigo, so svojo svojo kandidaturo predstavile pred svetom neodvisnih strokovnjakov za izvajanje izbora in spremljanje postopka za pridobitev naziva EPK, so sporočili z ministrstva.

Postopek izbora EPK 2025 poteka dvofazno. Prva faza se je zaključila 31. decembra lani, ko so mesta oddala svoje prijave. Sestanku za predizbor, ki je na ministrstvu potekal od torka, bo sledil še sestanek za končni izbor. Katero mesto bo leta 2025 nosilo naziv, bo predvidoma znano do konca letošnjega leta.

EPK je najpomembnejša pobuda Evropske unije na področju kulture. Začela jo je leta 1985, ko so naziv nosile grške Atene. Od takrat ga je prejelo še 60 mest, leta 2012 tudi Maribor. Leta 2025 si ga bo izbrano slovensko mesto delilo z enim od nemških mest. V ožjem izboru so Chemnitz, Hannover, Hildesheim, Magdeburg in Nürnberg.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija