DANES NOVI PODNEBNI PROTESTI: To so kraji, kjer se jih lahko udeležite na Primorskem

Slovenija

Po vsem svetu se bodo danes znova odvili množični podnebni protesti. Demonstracije med drugim pripravljajo na Novi Zelandiji, v Indiji, Španiji, Italiji, na Švedskem, v Nemčiji, v Čilu, Argentini in Kanadi. Tokrat bo protestniški val zajel tudi Slovenijo, kjer shode v 13 krajih, tudi Ljubljani, pripravljajo Mladi za podnebno pravičnost.

"Politika še vedno ne šteka, da ni planeta B!" so v pozivu na proteste na spletnem družbenem omrežju Facebook zapisali Mladi za podnebno pravičnost. Podnebni štrajki bodo v petek ob 11.55 potekali v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Novi in Stari Gorici, Velenju, Brežicah, Krškem, Celju, Ptuju, Ormožu, Ljutomeru, Kopru (v Taverni) in v Ilirski Bistrici.

"Zahtevali bomo, da odločevalci prepoznajo in rešujejo podnebne spremembe kot krizo globalnih razsežnosti ter da začnejo sprejemati ukrepe, ki bodo nam vsem zagotovili varno in pravično prihodnost," so zapisali. Konkretneje so med zahteve umestili reševanje podnebnih sprememb kot krizo globalnih razsežnosti, pravičen prehod na nizkoogljične vire energije in dostopen javni potniški promet, dostopna in energetsko učinkovita najemna stanovanja, štiridnevni delovni teden, državno zajamčena zelena delovna mesta ter prehod v sonaravno kmetijstvo in varovanje narave.

"Zopet nam je uspelo aktivirati vso Slovenijo, kar kaže na to, da se ljudje čedalje bolj zavedamo resnosti podnebne krize in njenih posledic, ki bodo precej hujše, če odločneje ne ukrepamo že sedaj," so dodali v gibanju v sporočilu za javnost.

Vse kaže, da bo znova najbolj množičen protest v Ljubljani, kjer je prek Facebooka svojo udeležbo napovedalo več kot 1100 ljudi. Drugod bodo shodi predvidoma manj množični; v Mariboru denimo je na spletnem družbenem omrežju prihod potrdilo 130 oseb, v Ljutomeru več kot 80, v Novi Gorici in v Kopru po okoli 70, v Brežicah 50, v preostalih krajih pa so cifre manjše.

Mladi iz Slovenije na podnebne štrajke vabijo tako svoje vrstnike kot tudi starejše. "Če si v šoli, s sošolkami in profesorji pozovi ravnateljico za opravičeno udeležbo, v nasprotnem primeru pridi neopravičeno - kaj je par neopravičenih ur proti uničenemu planetu?" so zapisali. Tistim, ki so v službi, pa svetujejo, naj pozovejo nadrejenega, da kolektivu omogoči udeležbo, sicer pa naj si vzamejo prost dan preko dopusta ali krvodajalske akcije ali pa se protestu pridružijo v času kosila.

V šolah sicer skrb mladih za zdravo okolje podpirajo, so pa nekateri ravnatelji in starši zadržani do shodov, ki so med poukom. Ministrstvo posebnih navodil šolam ni dalo. Predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregor Pečan je dejal, da skupnega stališča do udeležbe učencev na Podnebnem štrajku niso sprejemali. Je pa prepričan, da nihče od ravnateljev udeležbe mladim ne bo omejeval ali preprečeval.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija