Dan slovenske hrane, ki poteka vsak tretji petek v novembru, bodo danes vrtci in šole obeležile s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Dan slovenske hrane je priložnost za pogovor z najmlajšimi tako o pomenu lokalne hrane kot tudi o zdravem načinu prehranjevanja in življenja, kamor sodi tudi redno zajtrkovanje.
Dan slovenske hrane obeležujejo s tradicionalnim zajtrkom
Slovenija
Z dnevom slovenske hrane naj bi izpostavili pomen hrane iz lokalne bližine, obenem pa se spodbuja tudi pripadnost do domačih proizvodov in zdrav način prehranjevanja. Z nakupom domače hrane podpiramo domače pridelovalce in predelovalce. V Slovenijo namreč še vedno uvozimo zelo veliko surovin za hrano, s tem pa negativno vplivamo na domače gospodarstvo, zaposlenost, prihodke v proračun, okolje.
Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, in barvila, obenem pa se zagotavlja večja prehranska varnost v državi, opozarjajo pristojne vladne in nevladne ustanove, ki sodelujejo pri projektu.
Že četrtič tradicionalni slovenski zajtrk
V okviru dneva slovenske hrane bo že četrto leto potekal projekt tradicionalni slovenski zajtrk, v katerega so vključeni slovenski vrtci in osnovne šole z namenom, da pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, ohranjanja čistega okolja v povezavi s pomenom zdrave in uravnotežene prehrane ter gibanja, spoznajo že otroci.
Raziskave kažejo, da med tednom še vedno zajtrkuje zelo malo slovenskih mladostnikov. Nepravilne prehranske navade lahko vodijo do prekomerne prehranjenosti oz. debelosti, ki predstavlja resen javnozdravstveni problem.
Sodelovale bodo vse šole in vrtci
Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je prvič potekal leta 2011, je sestavljen iz kruha, mleka, masla, medu in jabolka. Tudi letos bodo pri tradicionalnem zajtrku sodelovale skoraj vse šole in vrtci.