DALEČ NAJVEČ OKUŽENIH V EVROPI OSTAJA V ITALIJI: Število preseglo 1000, v Furlaniji - Julijski krajini bodo šole znova odprli

Svet

Iz evropskih držav tudi danes poročajo o novih primerih okužb z novim koronavirusom. Med njimi so štirje otroci na zahodu Nemčije ter zdravstveni delavec na Danskem. Žarišče novega virusa v Evropi je severna Italija, kjer bodo šole prihodnji teden marsikje ostale zaprte, v Furlaniji - Julijski krajini pa jih bodo znova odprli.

V nemškem mestu Heinsberg so se v enem od vrtcev z novim koronavirusom okužili štirje otroci, je danes sporočila tiskovna predstavnica tamkajšnjih oblasti. Stanje otrok, katerih starosti niso navedli, po njenih besedah sicer ni zaskrbljujoče. Gre za simptome prehlada, je pojasnila. Vrtec sicer obiskuje več sto otrok, domnevno pa je vir okužbe vzgojitelj, ki se je prav tako okužil z novim koronavirusom. Heinsberg leži v Severnem Porenju-Vestfaliji, ki ga je izbruh novega koronavirusa prizadel najhuje od vseh nemških zveznih dežel. Tudi v Bonnu v tej zvezni deželi je že dva tedna zaprt vrtec, potem ko so pristojni potrdili okužbo pri enem od zaposlenih. 185 otrok, ki obiskujejo ta vrtec, zdaj testirajo.

Avstrijske oblasti so medtem danes potrdile, da so v državi doslej potrdili devet primerov okužbe z novim koronavirusom. Na Hrvaškem je po poročanju tiskovne agencije Hina številka pri šestih. Na Danskem pa so potrdili tretji primer koronavirusa. Gre za zaposlenega v univerzitetni bolnišnici v Aarhusu, ki se je domnevno okužil na konferenci v Münchnu, kjer je bil v stiku z okuženim italijanskim državljanom. Tudi na Finskem so doslej zabeležili tri primere okužbe. Najnovejši primer je ženska, ki je nedavno obiskala severno Italijo in je zdaj v hišni karanteni.

V Franciji se je število okuženih povzpelo na 73. Francoske oblasti so zato do nadaljnjega prepovedale vse dogodke z več kot 5000 udeleženci, med drugim tudi pariški polmaraton. V Španiji so doslej zabeležili 50 primerov okužbe, virus pa se je v to državo večinoma razširil iz Italije. Velika Britanija je danes sporočila, da se je število okuženih povzpelo na 23. Iz Švedske pa poročajo o 12. primeru okužbe. Gre za prebivalca Goeteborga, ki je bil nedavno v Iranu. Na Norveškem se je skupno število okuženih po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dvignilo na 15, med temi so tudi trije zaposleni na očesni kliniki oselskega univerzitetnega kliničnega centra.

Daleč največ okuženih v Evropi so doslej zabeležili v Italiji

Število je tako preseglo 1000 in je trenutno po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa pri 1049. Podatki italijanske civilne zaščite kažejo še, da je zaradi bolezni, ki jo povzroča novi virus, do zdaj umrlo 29 ljudi, 50 pa jih je ozdravelo. Skupno število okuženih od začetka širjenja bolezni na severu Italije je tako doseglo 1128. V deželah Lombardija, Benečija (Veneto) in Emilija - Romanja, kjer je okuženih največ, bodo šole, vrtci in univerze ostali zaprti tudi prihodnji teden, da bi preprečili širjenje virusa. V Furlaniji - Julijski krajini, ki meji na Slovenijo in kjer doslej še niso potrdili okužb, bodo po drugi strani v ponedeljek po tednu dni znova odprli šole in univerze. Znova bodo odprti tudi muzeji, gledališča in kinodvorane, poroča tržaški dnevnik Il Piccolo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija