ČRNEGA ODLAGALIŠČA ČEVLJEV NI VEČ: Čiščenje je naročilo podjetje Deichmann

Kronika

Najdba čevljev v gozdu pri Črnem Vrhu nad Idrijo še kar razburja. Kraj najdbe odvrženih čevljev so si ogledali tudi predstavniki podjetja Deichmann, ki so odkrili, da pravzaprav ne gre zgolj za njihovo obutev, ampak tudi obutev drugih blagovnih znamk. Okoljski inšpektorat ni prejel prijave, za dogodek so izvedeli iz medijev. Delavci Komunale Idrija so medtem čevlje odstranili.

"Trenutno raziskujemo, od kod bi naša obutev lahko izvirala. Kaj se bo zgodilo z lokacijo, kjer se je zgodila najdba obutve, je potrebno sedaj razjasniti v sodelovanju s pristojnimi organi," so sporočili iz družbe Deichmann. Z novogoriške policijske uprave so včeraj sporočili, da so bili čevlji odvrženi na zasebni parceli pod regionalno cesto Črni Vrh nad Idrijo – Vodnjak, znakov kaznivega dejanja zoper okolje pa niso ugotovili. Prav tako nimajo podatkov, da bi obutev izvirala iz kaznivega dejanja, ki je bilo storjeno na območju Slovenije.

V podjetju Deichmann so povedali, da sumijo, da so čevlji prišli iz ene od vzhodnoevropskih držav, saj v Sloveniji starih čevljev ne skladiščijo. Čevlje, ki imajo napako, pa vrnejo v Nemčijo. Prav tako nimajo podatkov, da bi obutev bila ukradena v kateri od njihovih poslovnih enot v Sloveniji.

Na okoljskem ministrstvu so za naš portal povedali, da gre v takem primeru za nezakonito ravnanje z odpadki, ki ga obravnavajo kot prekršek. Kakšna sankcija bi lahko bila izrečena v dotičnem primeru, bodo vedeli šele, ko bodo primer preučili. Čeprav konkretne prijave niso prejeli, so novico iz medijev zabeležili kot evidentirano prijavo. To pa pomeni le indic za uvedbo kakršnegakoli postopka, slednji se namreč uvedejo po uradni dolžnosti.

Kot so še pojasnili na okoljskem ministrstvu, mora odpadke odstraniti povzročitelj onesnaženja, če je znan. V primeru, da ni znan, mora zemljišče očistiti lastnik.

Črno odlagališče čevljev je počiščeno

Medtem pa so delavci Komunale Idrija danes že odstranili čevlje, črno odlagališče pa očistili. Odvrženih čevljev je bilo kar 570 kilogramov. Po pisanju spletnih Primorskih novic je čiščenje črnega odlagališča naročilo podjetje Deichmann, čeprav se tam niso znašli le čevlji tega proizvajalca.

Delavci Komunale Idrija so čevlje pospravili na kamion in jih začasno odpeljali v zbirni center Ljubevč, od koder jih bodo peljali na odlagališče v Ljubljano. Iz podjetja Deichmann so sporočili, da so se za naročilo in plačilo čiščenja odločili kot družbenoodgovorno podjetje. Komunala je imela 500 evrov stroškov, so še zapisali v časniku.

Deli novico: