BIZARNO: Najdišče odvrženih čevljev sredi gozda ne onesnažuje okolja, policisti ugotovili, da ni šlo za kaznivo dejanje

Kronika

Že včeraj smo poročali, da je uporabnik na Facebooku objavil fotografije odvrženih čevljev sredi gozda pri naselju Črni vrh nad Idrijo, ki naj bi bili tam že približno mesec dni. Kot je zapisal v svoji objavi, gre za Deichmannove čevlje, na katerih sta še cena in zaščita pred krajo. Približno polovica čevljev naj bi bila ponošenih, preostala polovica pa popolnoma novih. O tem so bili včeraj obveščeni tudi policisti, ki so si kraj ogledali in začeli s preiskavo.

S PU Nova Gorica so danes sporočili, da so bili o najdbi odvrženih Deichmannovih čevljev različnih velikosti in znamk obveščeni šele včeraj. Pojasnili so, da gre za zasebno parcelo pod makadamsko cesto na pobočju gozda izven regionalne ceste Črni Vrh nad Idrijo – Vodnjak, na kraju pa z ogledom in zbiranjem obvestil niso ugotovili morebitnih znakov kaznivega dejanja zoper okolje, prostor in naravne dobrine.

Kot nam je dodatno pojasnil tiskovni predstavnik PU Nova Gorica Dean Božnik, so zadevo preverjali na osnovi 332. člena kazenskega zakonika, ali obstaja sum kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja. Za kršitev velja v tem primeru, če nekdo:

1) z izpusti, emisijami ali vnosi količin snovi ali ionizirajočega sevanja v zrak, zemljo ali vodo spravi v nevarnost življenje ene ali več oseb ali povzroči nevarnost nastanka hude telesne poškodbe ali dejanske škode kakovosti zraka, zemlje ali vode ali živalim ali rastlinam;

2) zbira, prevaža, predeluje ali odstranjuje odpadke ali opravlja nadzor nad takimi postopki ali dejavnostmi po prenehanju obratovanja naprave za odstranjevanje odpadkov, ali trguje z odpadki ali jih posreduje tako, da spravi v nevarnost življenje ene ali več oseb ali povzroči nevarnost nastanka hude telesne poškodbe ali dejanske škode kakovosti zraka, zemlje ali vode ali živalim ali rastlinam;

3) iz 35. točke 2. člena Uredbe (ES) Evropskega parlamenta in Sveta z dne 14. junija 2006 o pošiljkah odpadkov, pošilja nezanemarljive količine odpadkov v eni pošiljki ali v več pošiljkah, ki se zdijo povezane;

4) upravlja obrat, v katerem se opravlja nevarna dejavnost ali se v njem skladiščijo nevarne snovi ali pripravki, kar bi zunaj obrata lahko povzročilo smrt ene ali več oseb ali hudo telesno poškodbo ali dejansko škodo kakovosti zraka, zemlje ali vode ali živalim ali rastlinam;

5) povzroči nevarnost bistvenega poslabšanja habitata znotraj zaščitenega območja;

6) proizvaja, uvaža, izvaža, daje na trg ali uporablja snovi, ki tanjšajo ozonski plašč.

Ker dogodek po ugotovitvah policistov ne ustreza nobeni od navedenih točk v 332. členu kazenskega zakonika, kaznivega dejanja niso ugotovili. Policisti so danes še pojasnili, da ne razpolagajo s podatki, da bi odvrženi čevlji izvirali iz kaznivega dejanja z območja SlovenijeČe bi ugotovili, da je do kaznivega dejanja prišlo v drugi državi in bi jih v preiskavi uradno zaprosili za pomoč, pa bodo primer ponovno odprli, so na PU Nova Gorica danes navedli za STA.

O svojih ugotovitvah bodo idrijski policisti po zaključku preiskave pisno obvestili pristojno inšpekcijsko službo za okolje in prostor, so še zapisali na PU Nova Gorica.  Ali bo inšpekcijska služba iskala tistega, ki je sredi gozda odvrgel čevlje, še ni znano. Lahko se zgodi, da bodo lastniku gozda naložili le, naj onesnaženi del gozda počisti.

Vodja marketinga podjetja Deichmann za Slovenijo, Hrvaško, BiH ter Srbijo Matjaž Mrva je v ponedeljek za Delo povedal, da artikli, odvrženi na Črnovrški planoti, verjetno prihajajo iz ene od vzhodnoevropskih držav. Starih čevljev v podjetju ne skladiščijo, tiste z napako pa vrnejo v Nemčijo. Ob tem nimajo podatkov, da bi v kateri od njihovih izpostav ukradli čevlje. Kot je še dodal Mrva, v podjetju sumijo, da je nekdo poskušal zakriti kriminalno dejanje oziroma ukradene čevlje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija