CONTEJU MANDAT ZA SESTAVO NOVE VLADE: Italijani se bodo očitno izognili volitvam

Svet

Italijanski predsednik Sergio Mattarella bo po pričakovanjih danes dosedanjemu premierju Giuseppeju Conteju podelil mandat za sestavo nove vlade. Gibanje pet zvezd in Demokratska stranka (PD) sta namreč v sredo dosegla dogovor o oblikovanju vlade pod Contejevim vodstvom.

Kot so sporočili iz predsedniške palače, bo Mattarella ob 9.30 sprejel Conteja. Po pričakovanjih mu bo podelil mandat za sestavo 66. povojne italijanske vlade.

V Italiji se s tem končuje politična kriza, ki jo je v začetku meseca sprožil notranji minister in vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini z vložitvijo nezaupnice Conteju. Ta je pretekli teden po 14 mesecih na položaju odstopil, nakar je Mattarella začel pogovore o rešitvi krize.

Populistično Gibanje pet zvezd in opozicijska Demokratska stranka sta po tednu dni pogajanj v sredo dosegla dogovor o oblikovanju vlade. Težave niso bile toliko vsebinske narave, do napetosti je prihajalo predvsem pri kadrovskih vprašanjih.

Di Maio je v sredo po srečanju pri predsedniku države poudaril, da je Conte "zelo pogumen" mož, ki dela izključno v interesu Italije. "Je zagotovilo za uresničitev našega programa," je povedal 33-letni dosedanji podpredsednik vlade.

Z dogovorom o novi koaliciji se bo Italija očitno izognila predčasnim parlamentarnim volitvam.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija