ČLANI VARDE PREPREČILI HUMANITARNO KATASTROFO NA PRIMORSKEM? Migranta naj bi zalotili pri nečem, kar naj sploh ne bi obstajalo (VIDEO)

Slovenija

Na naše uredništvo se je obrnil občan, ki se sprašuje, ali so pripadniki Štajerske varde, ki so imeli minuli konec tedna tabor pri Podgradu pri Ilirski Bistrici, preprečili humanitarno katastrofo. Naleteli naj bi na dva ilegalna migranta, ki sta se potikala okoli vodnega zajetja. To naj bi bil nezaščiteno, brez pokrova, zato naj bi posumili, da gre za sabotažo. Člane Štajerske varde so na območju Ilirske Bistrice v soboto identificirali tudi policisti, ki so v 23 postopkih zasegli dve pištoli, teleskopsko palico in električni paralizator v obliki boksarja ter nunčake.

Kot navaja občan, naj bi člani Štajerske varde naleteli na dva ilegalna migranta, ki sta se potikala okrog vodnega zajetja, ki je priključeno na glavni vod za celotno Primorsko. Jašek naj bi bil brez pokrova, v njem naj bi bili ventili in cevi.

Kot pojasnjuje direktor Javnega podjetja Komunala Ilirska Bistrica Igor Batista, po njihovih informacijah člani Štajerske varde niso naleteli na nobenega migranta. "Poleg tega na širšem območju Podgrada ni nobenega vodnega vira, sploh pa ne takega, ki bi napajal celotno Primorsko," razlaga Batista in dodaja, da je vodovodni sistem na ilirskobistriškem resda zelo razvejan, saj se z vodo iz javnega vodovodnega omrežja oskrbujejo vse vasi in zaselki.

"Na terenu je veliko objektov – črpališč, vodohranov, razcepnih jaškov. Ti so ustrezno zaščiteni skladno s tehnično opremo, njihovo stanje se kontrolira z obhodi. Vsi pomembnejši objekti so opremljeni tudi z elektronskimi senzorji, ki zaznavajo morebitno odpiranje objektov s strani nepooblaščenih oseb," pojasnjuje Batista in dodaja:

"Je pa dejstvo, da se 100-odstotne zaščite na vseh objektih ne da zagotoviti, ne na bistriškem ne na drugih sorodnih vodovodnih sistemih. Znan je primer izpred nekaj let, ko je labilna oseba na Krasu grozila s kontaminacijo pitne vode."

Po besedah Batiste so poškodovanja jaškov na njihovem območju redka. Sicer se zgodi, da pride do poškodb predvsem na območju gozdov, ob spravilu lesa ali ob sanaciji poti, a so te poškodbe nenamerne. Na področju Podgrada so pred kratkim ugotovili krajo dveh pokrovov na razcepnih jaških. V izdelavi so novi pokrovi, saj morajo biti narejeni po meri in ustrezno opremljeni za zaklepanje. Montirani bodo v nekaj dneh, še pravi Batista:

"Z vso odgovornostjo trdimo, da ni mogoče, tudi z morebitnim poseganjem v vodovodni sistem, na teh mestih kontaminirati vode, saj hidravlične razmere to onemogočajo."

Kot so povedali na koprski policijski upravi, so v soboto na območju Ilirske Bistrice identificirali 23 oseb. Zatem so člani Štajerske varde na svojem Facebook profilu zapisali, 'nad nas, civiliste, so poslali oborožene čeladarje. Za ilegalcema je šel en sam policist v standardni opravi'. Policisti so jim zasegli dve pištoli, teleskopsko palico in električni paralizator v obliki boksarja ter nunčake. Izdali so dva plačilna naloga.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  12 .12. 2019 ob  09: 12
Me zanima kako bi reševali to v drugih državah EU, če bi se jim pojavljale razne "gverilske" nelegalne skupine po gozdovih in drugje. Verjetno ne bi tako sramotno medlo kot pri nas.
olor |  12 .12. 2019 ob  09: 03
-2
Ti šiški bi vsaj lahko imeli našitke slovenske zastave, ne ruske.
Kukuruz |  10 .12. 2019 ob  22: 36
-4
Ou,se dobro da se ni kak turist iz Anglije pripeljal mimo in o tem porocal v tujini,ker bi pisalo v casopisih da se v slovenskih gozdovih skriva gverila vojska ki je proti trenutni vladi.
Morda je sef policije sel na seminar v tujino kjer so ga poucili kako pristopat v takih primerih in dali so mu najboljse znanje.Morda celo prestrokovno ker med tednom smo vsi v sluzbah, pijemo pivo, srfamo po internetu in med vikendi se sproscamo tako al drugace,v tem primeru fantje se igrajo vojsko in obujajo spomine sluzenje obveznega vojaskega roka z pistolcami iz plastike in kuglicami.
Ce je komu bil vsec film batman,pa naj si da duska za vikend...
Verjetno bi kdo streljal nanj al poklical ambulanto ha ha ha
Clovek ni clovek,clovek je sluzba,od zjutraj ko ustanes in do vecera ko gres spat.Med vikendi si se vedno sluzba in ko bos v upokoju bos se vedno sluzba.Sluzba bos v sanjah in sluzba bos na dopustu,o sluzbi bos ucil svoje otroke in o sluzbi se bos pogovarjal z prijatelji.Ko bos umrl bodo glasno govorili kje si bil v sluzbi!

kjessi |  10 .12. 2019 ob  18: 23
Taki naslovi člankov so lahko zelo zavajajoči. Jasno vam mora biti, da veliko bralcev prebere samo naslov in že razpravlja in komentira. Verjetno bi bilo bolj primerno, da se naslov glasi, da se pač varda hvali z nečem, kar ni res.
jlz |  10 .12. 2019 ob  13: 39
Kaj pomeni 2x objavljeno in kaj je ta vrinjeni Query11230322..........?
jlz |  10 .12. 2019 ob  13: 36
-5
Ma, kaj nismo vedo govorili, kako smo Slovenci pameten, inovativen, delaven narodjQuery112303223470459213198_1575980934858? Kamorkoli se obrnem, zlasti pa, ko gledam politiko, se mi vse zdi, da z nami nekaj ne štima. In to močno ne štima .. Celo avtomobile imajo z registrsko oznako VARDA? Rekli so tudi, da nimajo pravega orožja le lesene puške :-), se je avtor prispevka morda zmotil ;-). Le kdo jih financira in kako to, da država dopušča nekaj takega. Sicer pa smo že imeli v preteklosti paradržavno formacijo MORIS.....
kokodek |  10 .12. 2019 ob  12: 51
fašistične škvadrilje so se nekoč že potikale po naših krajih......če bi pripadniki varde radi pomgali, naj gredo za prostovoljce na rdeči križ in karitas !!!!!
Kukuruz |  10 .12. 2019 ob  12: 14
-9
Zgodba pravi da je vcasih lahko vsak slovenec nekaj presvercal na hrvasko in imel mir okoli meje...
Zdej si lahko predstavljas vojno obmocje okoli meje
Drek |  10 .12. 2019 ob  11: 34
-5
No ce je se kdo imel dvome v mentalno zdravje teh prasicev ki se potikajo po gozdovih, ima zdaj potrdilo: TIPI SO ZMESANI.

Po njihovem migrantje hodijo v Slovenijo, za ZASTRUPJAT VODNE VIRE...MA KAJ VAS JE UGRIZNIL PANTERjQuery1123031642480203882384_1575973935039?

Poleg tega, da so ignoranti kar lepo LAZEJO. Po poletni aferi z rizanskim vodnim virom na obali, kateri RES oskrbuje z vodo vecino vsaj juzne primosrke... SI ONI IZMISLIJO , DA JE V BISTRICI TAK VODNI VIR...BEDAKI.