Po zapletu s kranjsko klobaso, vinom teran in varaždinskim zeljem se je našel še en tradicionalen proizvod tako za slovensko kot hrvaško kuhinjo, ki bi lahko izzval prepire med državama. Gre za koruzno zlevanko, testo, ki ga gospodinje pripravljajo na obeh straneh meje.
ČIGAVA JE ZLEVANKA: Hrvaška ali slovenska?
Slovenija
Kulturno društvo Zora iz vasi Gaberje pri Lendavi je v teh dneh priredilo drugo Zlevankijado, natečaj v pripravi starinskega koruznega kolača, ki se najpogosteje pripravlja v zimskih mesecih. Nastopilo je 28 udeležencev, ki so pripravili zlevanke po 44 različnih receptih.
Slovenski etnologi in gastronomi trdijo, da je zlevanka slovenska tradicionalna jed iz Prekmurja in Prlekije, značilna za kraje v okolici Murske Sobote in Ptuja. Na Hrvaškem je jed znana kot međimurska sladica, ki jo pripravljajo v velikem delu Hrvaškega zagorja.
V kolikor bi se Slovenija in Hrvaška v prihodnosti odločili zaščititi zlevanko kot svoj proizvod z zemljepisnim poreklom, bi bil potreben skupen dogovor, da ne bi druga drugi očitale krajo dela nacionalne kulturne dediščine.
Slovenska in hrvaška zlevanka se pripravlja po celo podobnem receptu iz koruznega zdroba, pšenične moke, jajc, sladkorja in pecilnega praška. Zmes se peče v pečici pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Recepti se med seboj razlikujejo po količini dodane sladke smetane in naribanih jabolk ter še nekaterih drugih podrobnostih.