CENEJŠE MOBILNO GOSTOVANJE NA ZAHODNEM BALKANU: Do kdaj naj bi strošek popolnoma ukinili?

Svet

Šest držav zahodnega Balkana - Albanija, BiH, Črna gora, Kosovo, Severna Makedonija in Srbija - z današnjim dnem znižuje cene mobilnega gostovanja za 27 odstotkov. Gre za prvi korak na poti k popolni ukinitvi stroškov gostovanja, do katere bo prišlo 1. julija 2021.

Ukinjanje stroškov gostovanja temelji na sporazumu, ki so ga leta 2014 podpisale Srbija, Črna gora, Severna Makedonija in BiH, pozneje pa sta znižanje stroškov napovedala tudi Kosovo in Albanija, so poročale tuje agencije.

Skladno s sporazumom cena za minuto telefonskega pogovora brez davka ne bo smela biti višja od 22,4 dinarja (19 centov), cena za poslano kratko sporočilo ne višja od sedmih dinarjev (šest centov), cena za en gigabajt prenosa podatkov pa ne višja od 21,4 dinarja (18 centov).

Države zahodnega Balkana so sporazum podpisale pod pokroviteljstvom EU. "Podpis regionalnega sporazuma o roamingu je dokaz, da v regiji obstaja močna politična volja za digitalno transformacijo celotnega zahodnega Balkana," je takrat dejala evropska komisarka za digitalno družbo in gospodarstvo Mariya Gabriel.

Napovedala je, da bodo delali na tem, da enak sporazum zahodnobalkanske države dosežejo tudi z EU. Tako bi bili nižjih stroškov gostovanja deležni tudi njihovi državljani v času bivanja v EU.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija