Bruselj sprostil 210,6 milijona regionalnih evrov

Evropska komisija je sprostila 210,6 milijona evrov za Slovenijo v okviru operativnega programa za krepitev regionalnih razvojnih potencialov, so danes sporočili v Bruslju. Gre za okoli 178 milijonov evrov, ki so jih zamrznili zaradi nepravilnosti, in za okoli 32 milijonov evrov za nove zahtevke za izplačila, ki so jih prejeli po zamrznitvi.

"Z veseljem lahko povem, da je Evropska komisija sprostila 210,6 milijona evrov za zahtevke za izplačila, ki so jih poslale slovenske oblasti. Ta denar bi sedaj že moral biti na slovenskem računu," je povedala tiskovna predstavnica komisarja za regionalno politiko Johannesa Hahna, Shirin Wheeler.

Komisija je denar sprostila, potem ko so slovenske oblasti izvedle vrsto zahtevanih ukrepov za krepitev sistema nadzora in upravljanja sredstev, s čimer bodo zagotovile boljše zaznavanje in preprečevanje goljufij, je pojasnila tiskovna predstavnica. "Investicije so tako spet stekle in upamo, da bodo imele načrtovan učinek za slovenske državljane," je še poudarila.

Kako zagotoviti ustrezno črpanje?

Slovenija se tako ne sooča več s problemom zamrznjenih sredstev, je pa pred njo velik izziv, kako zagotoviti čim učinkovitejše črpanje in se izogniti nevarnosti izgube sredstev.

Slovenija je sicer po podatkih komisije po črpanju evropskih sredstev s 54 odstotki še vedno nekoliko nad povprečjem članic EU, a "izziv očitno obstaja", so opozorili v Bruslju pred nedavnim obiskom komisarja Hahna v Sloveniji.

Za izboljšanje črpanja bi morala Slovenija predvsem pospešiti izvajanje okoljskih in železniških projektov, pospešiti proces javnega naročanja ter olajšati financiranje malih in srednjih podjetij, še pojasnjujejo v komisiji.