BOMO UVELJAVILI PREDKUPNO PRAVICO? York z madžarskim investitorjem uskladil podrobnosti glede prodaje Save

Slovenija

Predstavniki sklada York so po pisanju današnjega Dela v ponedeljek zvečer s predstavniki družbe Prestige, za katero stoji madžarski sklad Diofa Asset Management, uskladili in podpisali pogodbo o prodaji Yorkovega 43-odstotnega deleža v Savi. Država je danes prejela obvestilo o prodaji in o možnosti uveljavljanja predkupne pravice.

Madžarski investitorji naj bi po navedbah Dela za Yorkov delež plačali kupnino v višini 38 milijonov evrov.

Slovenski državni holding (SDH), ki ima v Savi nekaj manj kot 19-odstotni delež, in Kapitalska družba z 28-odstotnim deležem v ponedeljek po navedbah časnika še nista bila obveščena o prodajnem postopku. SDH je danes prejel obvestilo sklada York za uveljavitev predkupne pravice v družbi Sava, pa so danes sporočili iz holdinga. S tem je začel teči 30-dnevni rok za morebitno uveljavljanje predkupne pravice države pri prodaji Yorkovega 43-odstotnega deleža v Savi. 

"SDH in Kapitalska družba (Kad) sodelujeta pri pridobivanju relevantnih podatkov in podlag, ki bodo temelj za sprejem informirane upravljavske odločitve," so danes za STA sporočili iz SDH in dodali, da do sprejema odločitve glede predkupne pravice oziroma sprejema morebitne druge upravljavske odločitve predmetnega postopka ne bodo komentirali.

Da z SDH sodelujejo pri pridobivanju relevantnih podatkov in podlag, ki bodo temelj za upravljalsko odločitev, so izpostavili tudi v Kadu. "Prihodnjih odločitev glede urejanja razmerij med lastniki in upniki ter ostalimi deležniki v družbi Sava, vključno z morebitnim uveljavljanjem predkupne pravice, Kapitalska družba zato še ne more komentirati," so navedli. SDH ima v Savi nekaj manj kot 19-odstotni delež, Kad pa približno 28-odstotni delež. Skupaj imata torej v lasti slabih 47 odstotkov.

Glede uveljavitve predkupne pravice za Yorkov delež, ki jo imajo državni lastniki, so bili v SDH sicer tudi v zadnjih dneh v pojasnilih skopi, je pa "prizadevanje", da jo bo SDH izkoristil, pred dnevi napovedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. A časnik Dnevnik je pred dnevi poročal, da bi utegnila država ostati celo brez te pravice, saj je York lastnik deleža prek posebne družbe, sklad pa bi jo lahko prodal kot celoto.

Letni načrt upravljanja z državnimi naložbami za letos sicer glede naložbe v Savo predvideva več scenarijev. Med drugim so poleg možnosti nakupa in oblikovanja turističnega holdinga predvideli še druge možne scenarije, kot na primer združitev Save in Save Turizma ter skupno prodajo s skladom York.

"V hitro spreminjajočem se poslovnem okolju turistične panoge je treba preučiti tako novonastala tveganja kot tudi več scenarijev, ki bodo v prihodnje narekovali najbolj optimalno upravljavsko odločitev SDH v zvezi s Savo," so pred dnevi navedli v SDH, ob tem pa odločno zanikali informacije v nekaterih medijih, da naj bi razmišljali o prodaji svojega deleža madžarskemu skladu.

Mediji medtem sicer že nekaj časa ugibajo, ali bi lahko v tujih rokah, tudi v rokah madžarskih skladov, končali lastniški deleži, terjatve, kombinacije teh in tudi zemljišča turističnega portfelja Družbe za upravljanje bank (DUTB). Gre predvsem za tri družbe: Istrabenz Turizem, ki upravlja portoroške hotele, Thermano Laško in nepremičninsko družbo Argolina, ki je lastnica investicijskega zemljišča v Izoli na območju nekdanje ladjedelnice.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija