BOMO UVEDLI APLIKACIJO ZA SLEDENJE? Danes o njej Evropska komisija

Svet

Ministri EU za telekomunikacije bodo danes na videokonferenci preučili napredek pri uvajanju aplikacij za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom, ki jih v Bruslju navajajo kot ključno orodje za preprečitev širjenja virusa ob opuščanju omejitev zaradi pandemije. A članice so za zdaj v glavnem zadržane.

Evropska komisija bo na zasedanju, ki se ga bo predvidoma udeležil tudi slovenski minister za javno upravo Boštjan Koritnik, poročala o razvoju aplikacij za sledenje. V komisiji poudarjajo, da ne razvijajo vseevropske aplikacije, temveč podpirajo članice EU pri razvoju vseevropskega pristopa, ki temelji na skupnem naboru orodij in meril, opredeljenih sredi aprila, ter na skupnih smernicah za povezljivost aplikacij, sprejetih sredi maja.

Uporaba aplikacij mora biti prostovoljna in časovno omejena na čas trajanja pandemije. Temeljiti mora na anonimiziranih podatkih. Uporabljala naj bi se tehnologija bluetooth, ki ne omogoča sledenja lokacij posameznikov. Članice se sicer same odločijo glede uporabe aplikacije za sledenje stikom okuženih kot dopolnilo siceršnjemu sledenju, ki ga opravljajo zdravstvene oblasti. Z vzpostavitvijo aplikacije se članice zavežejo, da bodo spoštovale skupen evropski pristop.

Na slovenskem ministrstvu za zdravje so sicer minuli teden pojasnili, da epidemiologi zagotavljajo, da bodo tudi brez aplikacije lahko sledili pozitivnim primerom, zato je v tem trenutku vprašanje, ali bi bila uvedba aplikacije sploh smiselna.

Ministri naj bi sicer danes tudi izmenjali mnenja o vlogi digitalnega sektorja med zdravstveno krizo in opredelili prioritete v digitalnem sektorju po pandemiji ter razpravljali o krepitvi naložb v digitalizacijo in digitalne suverenosti unije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija